Trine Skei Grande, leder i Venstre. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.
Natur & miljøs partilederutspørring
Trine Skei Grande, Venstre
Publisert 27.07.2017 av
Her er miljøkravene Trine Skei Grande og Venstre vil stille for å støtte Erna Solberg som statsminister etter valget 2017.
Naturvernforbundets miljøpanel har vurdert Trine Skei Grandes svar og gitt henne terningkast 5. Les panelets vurdering her.
1. Hva er de tre viktigste miljøkravene for å støtte Erna/Jonas som statsminister?
Trine Skei Grande
Varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja og økt innsats for å holde havet rent, videreføre elbilsatsning, sykkelsatsning, kollektivsatsning og andre virkemidler for å redusere utslipp fra transport, et grønt skatteskifte der det lønner seg å ta miljøvennlige valg.
2. Vil du stille ultimatum i noen saker?
Trine Skei Grande
Å stille ultimatumer er en svært dårlig strategi for å få gjennomslag, så det gjør vi aldri.
3. Hvorfor skal miljøinteresserte stemme på ditt parti?
Trine Skei Grande
Fordi Venstre vil gjøre det enkelt å ta de valgene som er best for natur, miljø og klima. Vi vil satse på fornybar energi, miljøvennlig transport og klassisk miljøvern, slik at vi kutter utslippene våre, holder havet og naturen fri for søppel og forurensing, og sørge for at det alltid lønner seg for folk og bedrifter å være miljøvennlige.
4. Hvilken statsministerkandidat er den beste for miljøet?
Trine Skei Grande
Venstre vil ha en regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF. Det er det beste valget for å sikre at Norge når våre klimaforpliktelser gjennom samarbeid med EU, aktiv bruk av skatte- og avgiftssystemet for å fremme grønne valg, og en næringspolitikk som bidrar til å skape nye, grønne arbeidsplasser over hele landet.
Hva mener de andre partilederne og hvilket terningkast får de? Les mer her.
Naturvernforbundets miljøpanel
Trine Skei Grande trekker frem en rekke ulike saker, og viser hvor bredt miljøengasjementet til Venstre er. Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er med, og Venstre viser god vilje til å kjempe for både naturvern- og klimasaker. Det som likevel mangler er klarere formuleringer og tallfestede mål om reduksjon av utslipp i Norge. At partiet framhever fornybar energi, er ikke galt, men dette kan fort skje med negative naturkonsekvenser, og vi savner litt mer fokus på naturvernsaker.
Naturvernforbundets miljøpanel: Silje Ask Lundberg (leder), Øyvind Johnsen (nestleder), Maren Esmark (generalsekretær), Holger Schlaupitz (fagsjef) og Arnodd Håpnes (fagleder). Panelet har vurdert og bedømt partiledernes svar på spørsmål fra bladet Natur & miljø i forbindelse med Stortingsvalget 2017.
Snøbrettlegenden Terje Håkonsen er opptatt av hva han putter i kroppen. Han er en av mange som mener det er lurt å spise mindre kjøtt generelt, men også mer bærekraftig kjøtt når man først velger det.
Lofoten med oljeplattformer, vernede elver lagt i rør, tidenes ulveslakt og økte klimagassutslipp? Eller skal vi endelig komme i gang med det grønne skiftet? Hva som skjer de fire neste årene avgjøres av hva du stemmer ved høstens valg.
Hva er det med havet? Hva er det med Lofoten, Vesterålen og Senja? Hva er det med Silje Ask Lundberg, som får Norges eldste miljøorganisasjon til å reise seg i stående applaus?
Du kan ikke forstå det uten å ha vært der. Uten å ha sett fiskerne, som rolig går langs kaiene i røde og blå kjeledresser, uten å ha hørt skrikene fra tusenvis av krykkjer, kjent lukten av torsk som tørker. Og du forstår det nok ikke helt, da heller. Men det du forstår, er at for folk på Røst er havet alt.
Har du hørt historien om de tre små fisk … Ja, du har kanskje hørt at de endte sine liv i en fiskehandlers disk. Men visste du at kysttorsken er kjempeviktig for livet langs norskekysten
Plastforsøpling er i ferd med å bli et av våre største miljøproblemer. Det har Kystlotteriet og elevene på Glemmen videregående skole tenkt å gjøre noe med.
Alt vi har, stammer fra naturen. Den gir oss ressursene vi trenger for å leve, utvikle oss, bygge og bo. Den gir oss livsnødvendigheter som ren luft, rent vann og mat. Den gir oss grunnlaget for vår industri, vår produksjon og vårt forbruk. Så hvorfor tenker vi ikke mer på hva naturen faktisk gir oss? Og hvorfor tar vi ikke bedre vare på den?
Det er nesten magisk. En smed kjenner stålets hemmelighet og kan fikse det meste som er laget av metall. Men nå er hemmeligheten deres «stjålet» – og misbrukt på det groveste.
Hver flaggermus fanger tusenvis av mygg og andre insekter hvert døgn. Når du går og legger deg, flyr de skrikende ut i natten på jakt. Men du kan ikke høre dem.
De finner lite, selv der det bugner av truede arter og sjeldne naturtyper. I det siste er det avdekket en rekke saker der kraftselskapenes innleide konsulenter har oversett store naturverdier. Det fører ofte til at utbyggeren får legge elva i rør.