Norge skal lede arbeidsgruppe
06.12.2015
Norge har fått i oppgave å lede arbeidsgruppen om ambisjoner for den nye klimaavtalen, sammen med St. Lucia. Fire slike uformelle arbeidsgrupper skal utmeisle basisen for den nye avtalen.
Natur & miljøs partilederutspørring
Naturvernforbundets miljøpanel har vurdert Trine Skei Grandes svar og gitt henne terningkast 5. Les panelets vurdering her.
1. Hva er de tre viktigste miljøkravene for å støtte Erna/Jonas som statsminister?
Trine Skei Grande
Varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja og økt innsats for å holde havet rent, videreføre elbilsatsning, sykkelsatsning, kollektivsatsning og andre virkemidler for å redusere utslipp fra transport, et grønt skatteskifte der det lønner seg å ta miljøvennlige valg.
2. Vil du stille ultimatum i noen saker?
Trine Skei Grande
Å stille ultimatumer er en svært dårlig strategi for å få gjennomslag, så det gjør vi aldri.
3. Hvorfor skal miljøinteresserte stemme på ditt parti?
Trine Skei Grande
Fordi Venstre vil gjøre det enkelt å ta de valgene som er best for natur, miljø og klima. Vi vil satse på fornybar energi, miljøvennlig transport og klassisk miljøvern, slik at vi kutter utslippene våre, holder havet og naturen fri for søppel og forurensing, og sørge for at det alltid lønner seg for folk og bedrifter å være miljøvennlige.
4. Hvilken statsministerkandidat er den beste for miljøet?
Trine Skei Grande
Venstre vil ha en regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF. Det er det beste valget for å sikre at Norge når våre klimaforpliktelser gjennom samarbeid med EU, aktiv bruk av skatte- og avgiftssystemet for å fremme grønne valg, og en næringspolitikk som bidrar til å skape nye, grønne arbeidsplasser over hele landet.
Les også: Hvem er grønnest - Erna eller Jonas?
Hva mener de andre partilederne og hvilket terningkast får de? Les mer her.
Naturvernforbundets miljøpanel
Trine Skei Grande trekker frem en rekke ulike saker, og viser hvor bredt miljøengasjementet til Venstre er. Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er med, og Venstre viser god vilje til å kjempe for både naturvern- og klimasaker. Det som likevel mangler er klarere formuleringer og tallfestede mål om reduksjon av utslipp i Norge. At partiet framhever fornybar energi, er ikke galt, men dette kan fort skje med negative naturkonsekvenser, og vi savner litt mer fokus på naturvernsaker.
Naturvernforbundets miljøpanel: Silje Ask Lundberg (leder), Øyvind Johnsen (nestleder), Maren Esmark (generalsekretær), Holger Schlaupitz (fagsjef) og Arnodd Håpnes (fagleder). Panelet har vurdert og bedømt partiledernes svar på spørsmål fra bladet Natur & miljø i forbindelse med Stortingsvalget 2017.
06.12.2015
Norge har fått i oppgave å lede arbeidsgruppen om ambisjoner for den nye klimaavtalen, sammen med St. Lucia. Fire slike uformelle arbeidsgrupper skal utmeisle basisen for den nye avtalen.
03.12.2015
Torsdag 3. desember, 13.00: Klimatoget er nå på vei gjennom Østfold, på vei mot Paris. Natur & miljø har snakket med fem deltakere på toget om hvorfor de er med på aktivisttoget mot den franske hovedstaden og klimatoppmøtet.
03.12.2015
Mens danskene har kuttet sine utslipp med 15 prosent siden 1990, og svenskene har kuttet hele 25 prosent, har utslippene i Norge økt med hele 3,5 prosent.
02.12.2015
Volkswagens dieseljuks kan ifølge Natur & miljøs beregninger ha bidratt med rundt 4000 tonn ekstra NOx i lufta i Norge siden 2008. Amerikanske utregninger viser at dette kan ha bidratt til mellom 22 og 57 dødsfall.
02.12.2015
Går vi mot klimakaos, eller tar vi vare på verden slik vi kjenner den? Det er store spørsmål som tas opp på klimatoppmøtet som nå finner sted i Paris. Vi befinner oss ved nullpunktet. Hvor går vi herfra?
01.12.2015
Ønsker Norge å få godskrevet sin skogsatsing som klimakvoter, som gir oss rett til å slippe ut mer klimagasser hjemme? Det kan virke slik etter gårsdagens pressekonferanse med Erna Solberg. Begrepet «klimanøytralitet» skaper forvirringen.
30.11.2015
- Norge vil arbeide konstruktivt med alle parter for å gjøre Paris til en suksess. Dette er ikke en tid for taktikkeri og spill. Det sa statsminister Erna Solberg da hun holdt det norske hovedinnlegget under klimaforhandlingene i Paris mandag ettermiddag.
30.11.2015
Klimatoppmøtet i Paris er i gang. USAs president Barack Obama var av de aller første på talerstolen. Han leverte en følelsesladet tale, men med få konkrete løsninger.
27.11.2015
Fra mandag 30.november til fredag 11. desember sitter delegater fra 195 land og skal forhandle frem en internasjonal klimaavtale. For første gang er målet at alle land skal påta seg klimaforpliktelser. På nett kan du følge forhandlingene tett.
26.11.2015
Mandag 30. november startet det 21. klimatoppmøtet i Paris, og det forventes at verden endelig skal komme frem til en internasjonal klimaavtale som omfatter alle land. Men veien dit har vært tornefull, dramatisk, underholdende, frustrerende og lang. Les Natur & miljøs historiske skråblikk på 23 år med klimaforhandlinger.
06.11.2015
- Mellom tre og syv ganger flere mennesker fordrives av naturkatastrofer enn av krig. Flyktninghjelpen og Naturvernforbundet har felles sak i å kjempe mot klimaendringer, arbeide for å gjøre land mer robuste overfor klimaendringer og for å forebygge klima- og naturødeleggelser. Det var budskapet fra generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen da han sparket i gang Naturvernforbundets landsmøte i Sarpsborg.
12.10.2015
Det er ikke lønnsomt, det forurenser og blir forbudt om noen år. Likevel fyrte 232 kommuner med olje i løpet av perioden 2012-2014. Bare seksten kommuner hadde null i CO²-utslipp fra sine bygg. Hvorfor er det så vanskelig å bli helt oljefri? Natur & miljø har listen over de fossile kommunene.