Trine Skei Grande, leder i Venstre. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.
Natur & miljøs partilederutspørring
Trine Skei Grande, Venstre
Publisert 27.07.2017 av
Her er miljøkravene Trine Skei Grande og Venstre vil stille for å støtte Erna Solberg som statsminister etter valget 2017.
Naturvernforbundets miljøpanel har vurdert Trine Skei Grandes svar og gitt henne terningkast 5. Les panelets vurdering her.
1. Hva er de tre viktigste miljøkravene for å støtte Erna/Jonas som statsminister?
Trine Skei Grande
Varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja og økt innsats for å holde havet rent, videreføre elbilsatsning, sykkelsatsning, kollektivsatsning og andre virkemidler for å redusere utslipp fra transport, et grønt skatteskifte der det lønner seg å ta miljøvennlige valg.
2. Vil du stille ultimatum i noen saker?
Trine Skei Grande
Å stille ultimatumer er en svært dårlig strategi for å få gjennomslag, så det gjør vi aldri.
3. Hvorfor skal miljøinteresserte stemme på ditt parti?
Trine Skei Grande
Fordi Venstre vil gjøre det enkelt å ta de valgene som er best for natur, miljø og klima. Vi vil satse på fornybar energi, miljøvennlig transport og klassisk miljøvern, slik at vi kutter utslippene våre, holder havet og naturen fri for søppel og forurensing, og sørge for at det alltid lønner seg for folk og bedrifter å være miljøvennlige.
4. Hvilken statsministerkandidat er den beste for miljøet?
Trine Skei Grande
Venstre vil ha en regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF. Det er det beste valget for å sikre at Norge når våre klimaforpliktelser gjennom samarbeid med EU, aktiv bruk av skatte- og avgiftssystemet for å fremme grønne valg, og en næringspolitikk som bidrar til å skape nye, grønne arbeidsplasser over hele landet.
Hva mener de andre partilederne og hvilket terningkast får de? Les mer her.
Naturvernforbundets miljøpanel
Trine Skei Grande trekker frem en rekke ulike saker, og viser hvor bredt miljøengasjementet til Venstre er. Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er med, og Venstre viser god vilje til å kjempe for både naturvern- og klimasaker. Det som likevel mangler er klarere formuleringer og tallfestede mål om reduksjon av utslipp i Norge. At partiet framhever fornybar energi, er ikke galt, men dette kan fort skje med negative naturkonsekvenser, og vi savner litt mer fokus på naturvernsaker.
Naturvernforbundets miljøpanel: Silje Ask Lundberg (leder), Øyvind Johnsen (nestleder), Maren Esmark (generalsekretær), Holger Schlaupitz (fagsjef) og Arnodd Håpnes (fagleder). Panelet har vurdert og bedømt partiledernes svar på spørsmål fra bladet Natur & miljø i forbindelse med Stortingsvalget 2017.
Erna mener at de rødgrønne har glemt det klassiske naturvernet og lover satsing på skogvern. Jens advarer mot miljøkonsekvensene av en Høyre-Frp-regjering. De to møtes til duell om miljøpolitikk i Natur & miljø.
– Hverken Jens eller Erna er noen redning for miljøet. Begge vil bore i Lofoten. De vil ikke redusere oljeutvinningen, ha flere rovdyr eller prioritere jernbane fremfor vei.
Den er bare 15 centimeter høy. Likevel kan den flytte på 14 rekkehus og sende en av landets største boligbyggere tilbake til tegnebordet. Dragehode vant siste runde i kampen om truet natur.
- Tenk hvis det skjer et oljeutslipp i Lofoten, så damene må koke frossenfisk, mens mennene sitter arbeidsledige på pub og drikker opp trygda si. Det kan skje, sier fylkesleder Erling Solvang i Naturvernforbundet i Nordland.
Olje står for drøye 40 prosent av verdens energiforbruk. Kull står for like mye. Dette er ressurser som det har tatt millioner av år for jorda å skape. Nå svir vi dem av i løpet av en hundreårsperiode.
Harde torner og spisse blader har gjort strandtornen forhatt blant badegjester, som har luket bort store deler av bestanden. Nå er det satt i gang en redningsaksjon for den sterkt truede planten.
Den norske miljøbevegelsen står sammen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Men hvordan stanser man egentlig oljebransjen, når den har flertallet på Stortinget i ryggen? Vi ba miljøorganisasjonene komme med oppskriften.
Hun ble kjent med fyrsten av Monaco, men ble nektet frokost med keiseren av Tyskland. For Hanna Resvoll-Holmsen startet en utrettelig kamp for norsk natur med en tur til Svalbard.
Under verdens rikeste fiskefelt ligger 1,3 milliarder fat med olje og gass, som noen av verdens mektigste selskaper vil hente opp. Det skal fem partiledere i overlevelsesdrakter gjøre alt de kan for å hindre.