Du er her:

Foto: Liberaler Humanist, CC, Wikimedia Commons

Foto: Liberaler Humanist, CC, Wikimedia Commons.

Utenlandsferie uten fly eller bil

De aller fleste av oss velger flyet eller bilen når vi skal ut av Norge. Men det finnes alternativer som gir mindre utslipp og energiforbruk.

Da Norge åpnet for fritidsreiser utenlands etter pandemien, skjøt flytrafikken fart på nytt. Daglig er det nå mer enn 100 avganger utenlands fra norske flyplasser. Det er fortsatt noe mindre enn før pandemien, men politiske tiltak for å fremme flytrafikken gjør at passasjerene strømmer tilbake.

Flere ordninger fremmer fly
– Flypassasjeravgiften ble fjernet for å bedre økonomien i flytrafikken. I tillegg har utenlandstrafikken med fly alltid vært fritatt fra CO2-avgifter. Avinor gir tilskudd for både etablering og markedsføring av nye ruter, og passasjerene som velger fly belønnes med tax-free. Det er med andre ord flere ordninger som bidrar til å fremme det minst miljøvennlige reisealternativet, forklarer Holger Schlaupitz, fagsjef i Naturvernforbundet.

Derfor har Naturvernforbundet satt sammen en guide for å vise at det går an å komme seg utenlands uten fly eller bil. Tog, busser og ferjer forbinder Norge med både Sverige, Danmark, Finland og Russland, med muligheter for å reise videre ut i verden langs bakken. Pandemien har lagt en demper på reisevirksomheten utenlands, men etter hvert som restriksjonene nå oppheves i flere land øker trafikken. Da er det viktig å vise at det finnes alternativer til det utslippsintensive og svært energikrevende flyet.

Har oversikt over alternativer
På www.naturvernforbundet.no/ferie finner du oversikt over tilbudet som finnes. Busser fra Troms og Finnmark til Finland med overgang til finske nattog, lokalbusser, ekspressbusser og tog over grensa til Sverige og mer eller mindre velkjente båtruter nevnes. Samtidig får du en pekepinn på hvordan du reiser kollektivt videre fra dit du kommer i Sverige, Finland eller Danmark, så du slipper å ha med bil. De fleste land har nemlig et tilbud på tog og buss som er mer anvendelig, rimeligere og mer velbrukt enn det norske, men det kan være vanskelig å finne ut hvordan man kjøper billetter, finner rutetider og planlegger reisen. Systemene er nemlig temmelig forskjellig i de ulike landene man reiser gjennom, til forskjell fra det standardiserte systemet på fly.

Ønsker bedre tilbud
Naturvernforbundet ønsker at særfordelene til flyet skal fjernes, og at tilbudet på tog til utlandet skal forbedres.

– Flyene bør betale for sine utslipp. Samtidig bør taxfree-ordningen og Avinors støtteordninger avvikles. I tillegg bør togtilbudet mot utlandet bedres. Både linjene Oslo-Stockholm og Oslo-Göteborg-København bør få flere avganger, og det bør etableres nattog mot København og kontinentet. Det må også bli enklere å kjøpe billetter og å få oversikt over hvilket tilbud som faktisk finnes, sier Schlaupitz.

Artikkelforfatteren er administrator i Facebookgruppa Togferie.

Artikkelen ble først publisert i Natur & miljø nr. 2-2021.

Direkte til utlandet uten fly

NORD-NORGE
Buss: Kirkenes-Murmansk, Vadsø/Nordkapp/Tromsø-Rovaniemi (sommer), Narvik-Kiruna.
Tog: Narvik-Luleå/Stockholm

TRØNDELAG
Tog: Trondheim-Storlien med forbindelse til Stockholm/Göteborg

VESTLANDET
Båt: Bergen-Stavanger-Hirtshals

VESTLANDET
Båt: Kristiansand-Hirtshals

ØSTLANDET
Tog: Oslo-Karlstad-Stockholm, Oslo-Göteborg
Buss: Trysil-Stockholm/Göteborg/Malmö (vinter), Kongsvinger-Charlottenberg, Oslo-Karlstad-
Stockholm, Oslo-Göteborg-København-Hamburg, Halden-Strömstad,
Båt: Oslo-Kiel, Oslo-Frederikshavn-København, Langesund-Hirtshals, Brevik-Gent (ukentlig),
Brevik-Göteborg (ukentlig), Larvik-Hirtshals, Fredrikstad-Strömstad, Skjærhalden-
Strömstad, Sandefjord-Strömstad

Nyheter

Repparfjorden 09-06-2021_45-kopi

Før gruveavfallet ødelegger fjorden

13.06.2022

Hvordan ser det ut under vann i Repparfjorden, hvor gruveselskapet Nussir vil dumpe millioner av tonn med gruveavfall? Undervannsfotografen Erling Svensen har dykket ved det planlagte sjødeponiet og funnet en ren og levende fjord. – Hvis de dumper gruveavfall her, vil fjorden bli ødelagt, sier Svensen.

IStock-174641086 foto PaulAnthonyWilson Istockphoto(1)
KRONIKK

Hvem husker Verdens miljødag?

05.06.2022 | Sist oppdatert: 05.06.2022

I dag, den 5. juni er det Verdens miljødag. Men er det noen som husker hvorfor dette er en av årets aller viktigste dager? Det faktum at villreinen og 4956 andre arter har kommet på den norske rødlisten er en tydelig påminnelse om akkurat det.

Marin forsøpling Foto Bo Eise

Plastbomben

30.05.2022

Verden produserer nå dobbelt så mye plast som for 20 år siden. Bare 9 prosent resirkuleres, resten havner på fyllinger, i forbrenningsanlegg eller i naturen. Nå har FNs miljøforsamling vedtatt et mandat som kan lede til en avtale om å begrense plastbruk.

IStock-637554944

En verden der alt går rundt

24.05.2022

Tenk deg en verden der ingenting kastes. Alle produkter er laget slik at de er enkle å reparere, bytte deler på, gjenbruke og gjenvinne. Hvis noe kastes, blir alle materialer brukt på nytt. En verden der alt går rundt, helt enkelt!

2021
KRONIKK

Opp som en løve, ned som en skygge

19.05.2022 | Sist oppdatert: 18.05.2022

I begynnelsen av mai feiret Klima- og miljødepartementet sin femtiårsdag med festtaler og prominente gjester. Men fortalte de hvordan det egentlig står til med naturen de skulle beskytte?

IStock-467298516 Foto santiphotois Istockphoto

Bildekk – et skittent kinderegg

10.05.2022 | Sist oppdatert: 10.05.2022

Store klimagassutslipp, mengder med mikroplast, miljøgifter og en vanvittig sløsing med fossile ressurser. Bildekk står som et symbol på forurensning og utslipp – et skittent kinderegg, som ingen helt vet hva vi skal gjøre med.

Maren Esmark_foto Fartein Rudjord (1)
Maren Esmark slutter som generalsekretær etter ti år

Ønsker et forbund med større takhøyde

08.04.2022

Etter ti år slutter Maren Esmark som generalsekretær i Naturvernforbundet når åremål nummer to går ut i august. Hun etterlater seg en organisasjon i vekst, med rekordmange medlemmer og god økonomi. Mye er bra, men hun ønsker seg et forbund med større takhøyde. – Ja, det er til dels lavt under taket. Jeg håper at Naturvernforbundet snart vil bli en bred organisasjon med plass til mange flere, sier Esmark.

MAG_2510

I Synnøves fotspor

04.04.2022

Synnøve Kvamme er opptatt av å etterlate seg et minimalt fotavtrykk på kloden, men som naturverner har hun allerede satt varige spor.

IStock-504226704 foto nightman1965 Istockphoto
KOMMENTAR

Oljeland i krig og krise

01.04.2022

Hvorfor er det så vanskelig å handle før en krise treffer oss med full kraft? Krigen i Ukraina og pandemien har blitt møtt med resolutt handlekraft. Stilt overfor klimakrisen, derimot, er innsatsen heller tafatt, selv om det er selve livsgrunnlaget vårt som er truet. Hvorfor er det slik?

DJI_0230
KRONIKK

Dristige veiplaner bør stå for fall

21.03.2022

Nå har folk for alvor begynt å forstå hvilke inngrep de nye motorveiene fører med seg. Det skyldes i stor grad at flere store utbygginger av firefelts motorvei for høy fart er i gang. For det er noe annet å betrakte gravemaskinene spise seg gjennom landskapet enn å se noen traseer på et kart.

Viser fra 1 til 12 av totalt 420 artikler