Positive til klimatiltak
10.06.2015
Nær 70 prosent av de spurte mener tiltak for å hindre klimaendringer vil øke deres livskvalitet. Det viser en undersøkelse som ble lagt fram under klimaforhandlingene i Bonn onsdag.
I dag ble første del av FNs klimapanels femte hovedrapport lagt fram i Stockholm. I rapporten presenteres fire scenarier for fremtidige utslipp: RCP2.6, som innebærer store kutt i klimagasser, RCP4.5, RCP6.0 og RCP8.5. Det høyeste utslippsscenariet innebærer å fortsette utslippene slik de var da fristen for bidrag til klimapanelets rapport gikk ut. Men hovedforfatter Thomas Stocker sier at verden er på vei mot utslipp som er enda høyere enn klimapanelets mest drastiske scenario.
- Vi er på kurs mot et høyere scenario enn vi har utredet i våre rapporter, advarer Stocker.
Karbonprising
På spørsmål om hva som kan gjøres for å hindre de mest drastiske klimaeffektene, peker klimapanelets leder Rajendra Pachauri på utslippskutt og karbonprising.
- Et ekstremt effektivt virkemiddel vil være å sette en pris på karbonutslipp. Jeg tror det bare er gjennom markedssystemer vi kan få en effekt som er stor og rask nok, sa klimapanelets leder Rajendra Pachauri.
- Politikken har stått stille
- Forskningen har tatt mange steg framover de siste 20 årene, mens politikken i Norge nesten har stått stille i sammenligning. Mens Sverige og Danmark har redusert sine utslipp med 16 prosent siden 1990, har utslippene i Norge økt med 5-6 prosent. Denne mørke trenden kan Erna Solberg snu, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet i en kommentar til klimapanelets rapport.
Han fortsetter:
- FNs klimapanel påpeker at vi allerede har sluppet ut over halvparten av det vi kan slippe ut av klimagasser, og flere klimaforskere understreker at vi ikke kan hente ut med enn 4/5 av de gjenværende fossile ressursene om vi skal unngå katastrofale klimaendringer. Dette må få konsekvenser for norsk oljeutvinningstempo. I Norge har utslippene fra oljeindustrien økt med 76 prosent siden 1990. Får de fortsette som planlagt vil utslippene øke enda mer og være nesten 100 prosent høyere i 2020 enn de var i 1990, sier Haltbrekken.
10.06.2015
Nær 70 prosent av de spurte mener tiltak for å hindre klimaendringer vil øke deres livskvalitet. Det viser en undersøkelse som ble lagt fram under klimaforhandlingene i Bonn onsdag.
09.06.2015
Optimismen er større enn noensinne i FNs klimaforhandlinger. Støtte fra G7 og en stadig utfasing av fossil energi i mange land gjør at mange håper på en sterkere klimaavtale enn ventet i Paris i desember. Men det er mange skjær i sjøen innen den tid.
23.04.2015
Natur & miljø undersøkte 13 hagesentre og planteskoler og fant at 25 av de verste fremmede plantene fortsatt selges i Norge.
23.04.2015
En fersk undersøkelse Natur & miljø har foretatt viser at 25 av de 71 aller verste fremmede plantene fortsatt selges i Norge. En rekke av dem er nå foreslått forbudt.
17.04.2015
Regjeringen har i dag gitt tillatelse til sjødeponi av gruveavfall i Førdefjorden. Saken har potensial til å bli 2010-tallets største miljøsak i Norge, og Natur og Ungdom har lovt aksjoner mot avfallsdumpingen. Natur & miljø gir deg her vår oppsummering av saken, slik den sto på trykk i Natur & miljø 2-2015, før regjeringen ga sin tillatelse.
26.02.2015
04.02.2015
Norge skal kutte 40 prosent av sine klimagassutslipp frem til 2030. På en måte. Eller en annen. Men er Regjeringens klimamål noe å dra til Paris i desember med?
28.11.2014
Felleskjøpet har fått klarsignal til å ta ut torv fra myra på Jødahlsmåsan i Akershus. I myra ligger 283 000 tonn CO2 lagret. – Regelverket er for dårlig og regjeringa må rydde opp, sier SABIMA-generalsekretær.
24.09.2014
Jeg sitter på toget fra Trondheim mot Oslo. Etter en halv time er jeg på Lundamo, 38 kilometer fra Trondheim sentralstasjon. I Kina kunne jeg ha reist fra Beijing til Tianjin på samme tid, en strekning på 117 kilometer.
17.09.2014
Å reise kollektivt i våre største byer har bare blitt marginalt dyrere de siste to årene. Men Norge er fortsatt Nordens dyreste pendlerland for kollektivtrafikanter.
06.08.2014
Gjøk og sisik, trost og stær – synger alle dage … Ja, men de er ikke like tallrike som før. Mange trekkfugler går kraftig tilbake, for noen har fallet vært dramatisk. Vi var med på ringmerking på Jomfruland da våren og fuglesangen var som sterkest.
30.07.2014
– Uten «naturkapital» er det ingen annen kapital heller. Samfunn og økonomi er hundre prosent avhengig av naturen, sier Tony Juniper, mannen bak boken "What has nature ever done for us?"