Du er her:


Foto: Martin Ødegaard

Vil at du skal gjøre det selv

I Sandefjord åpnes det nå verksted for gjenbruk, reparasjon og inspirasjon.

Føles det litt kjipt å kaste favorittveska fordi glidelåsen er gåen, eller synes du at ullsokker kan brukes videre bare du får stoppet hullene? Eller liker du å snekre fuglekasser, men synes det er mye hyggeligere om du har noen å hamre med? I så fall finnes et alternativ i Sandefjord, hvor Det åpne verkstedet er i ferd med å starte opp.
– Ideen er at vi ønsker en arena hvor folk kan samarbeide, og at man kan fikse det ødelagte selv istedenfor å kjøpe nytt, sier Eva Kittelsen. Hun er tidligere styremedlem i Naturvernforbundet i Hordaland, og har investert egne sparepenger i prosjektet. Hun vil skape en ressursvennlig møteplass hvor man kan bytte ideer og kunnskap. Grunntanken er gjenbruk og redesign.

Fakta:

Åpner i Sandefjord i høst

Tilbyr lokale, utstyr og materiale for kreativ utfoldelse

Alle som er med i oppstarten har full jobb / studier ved siden av

Hovedsatsning tekstil

Bygd på ideer om frivillighet, gjenbruk og samarbeid

Drives av foreningen Gjør det sjøl, som er under opprette


Lokale for kreative sysler
Tanken bak prosjektet er at folk kan komme for å sy, snekre eller male for noen timer eller hele dagen i Det åpne verkstedet, som vil stille med snekkerbenker, symaskiner og malerutstyr. Finansieringen vil skje gjennom inngangspenger, hvor man betaler for den tiden man er der, mens verkstedet stiller med alt som trengs av utstyr. Det er også planer om ulike workshops og kurs underveis. I tillegg vil de tilby foreldrefri lørdager med barnepass hvor barn kan komme og male eller holde på med andre kreative sysler, noe Kittelsen sier de har veldig tro på. Med støtte fra Stiftelsen Miljøansvarer blant annet symaskiner allerede kjøpt inn.
 

Vil være tilpasningsdyktige
Verkstedet ligger i de gamle lokalene til puben Nøves, et tidligere utested som er kjent for de fleste i Sandefjord. Og det er flere som har brukt fritid og ferie til å pusse opp de gamle publokalene til å bli et inspirerende verksted.

Tuva Moe er den andre av fire initiativtakere, og hun mener man må se på løsninger underveis.
– Vi må se på hva som fungerer og være tilpasningsdyktige, sier hun, og mener de kanskje bør satse mer på workshops dersom det viser å være en suksess.
– Vi har savnet denne typen sted selv, sier hun og forteller at det så langt har vært veldig god respons. Veldig få har vært skeptiske.
En tredje som er med på oppstarten er Odd Johan Akselsen. Han sier at de også har mange andre løse ideer.
– Blant annet vil folk kunne legge igjen ting de tror andre kan få bruk for i kjelleren, sier han. – Vi håper jo at vi kan bidra til å endre holdningene til folk, sier han.
Kittelsen forteller at ideen til et slikt verksted kom for noen år siden, men ble satt ut i livet etter at hun hadde et slags juleverksted hjemme hos seg selv.
– Da var det en som ble igjen hele natta og sydde igjen hull i genseren sin. Jeg nevnte ideen om verkstedet, og hansa at det var kult. Et slikt sted var også noe jeg hadde savnet selv, og da noen støttet opp om ideen begynte jeg å planlegge det, sier hun.

Videre på nett
Verkstedet kommer også til å finnes i digital utgave på internett.
– Vi har fått en god del penger fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet gjennom utlysningen Nettskap 2.0 for å lage ei nettside hvor folk med ulik bakgrunn kan komme sammen og dele ideer, sier Kittelsen. Hun sier at det i avgjørelsen var lagt vekt på at vårt prosjekt muliggjør deling fra lokalt engasjement til hele landet. Her håper hun at ideene fra verkstedet kan leve videre og deles mellom skapeglade.
– Dersom jeg har et prosjekt som jeg ikke vet om jeg kan eller har tid til å gjennomføre, kan jeg legge den ut som en ide på nettsida, så kan kanskje andre ta over og gjøre det ferdig eller utvikle ideen til noe annet, forklarer Eva.
Hun forteller at de fleste som kommer forbi og ser på oppussingsarbeidet er nysgjerrige og synes ideen høres veldig god ut. Likevel er de tre spente på hvordan det kommer til å gå:
– Jeg håper det kommer til å funke, sier Eva.
– Jeg tror det, svarer Odd Johan.
– Jeg har troa. Kjempetro. Vi er såpass innstilt på at vi klarer å endre oss, så dette kommer til å gå, sier Tuva.

Nyheter

Istockphoto-523564455-612x612 lite foto BrianAJackson
Partiguide viser rødgrønn enighet om viktig miljøsak

– Energisparing kan bli bærebjelke i ny regjerings miljøpolitikk

15.10.2021

Storsatsing på energisparing er blant miljøsakene det er stort flertall for på det nye Stortinget. Saken støttes også av regjeringspartiene Ap og Sp, samt SV og flere andre partier, ifølge Naturvernforbundets partiguide. – De høye strømprisene viser hvor nødvendig det er å få ned strømforbruket. Her har den nye regjeringen et effektivt miljøtiltak, som også vil bedre folks økonomi og gi tusenvis av nye arbeidsplasser. Derfor foreslår vi en strømsparepakke fra Støre, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Stortinget foto  Silje R
Partiguide viser rødgrønn enighet om miljøsaker

Disse miljøsakene har flertall på Stortinget

23.09.2021

Betydelige klimakutt, satsing på tog, energisparing og vern av strandsonen er blant en lang rekke med miljøsaker som Ap, Sp og SV er enige om, ifølge Naturvernforbundets partiguide. – Ap, SV og Sp trenger ikke lete lenge etter en miljøpolitikk de kan samles om. Naturvernforbundets partiguide viser at de har et godt grunnlag for å gi landet et taktskifte i miljøpolitikken, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Partiguide_some_miljøguide totalt
Naturvernforbundets partiguide

Her er partienes miljøpolitikk

16.09.2021

SV, MDG, Rødt og Venstre får grønt lys i Naturvernforbundets guide til årets stortingsvalg. Naturvernforbundet gir rødt lys til Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, som havner på bunnen med den dårligste miljøpolitikken. Ap og KrF ligger midt på treet med gult lys.

Anne-Lise Thingnes Førsund

Folk og fest for Førdefjorden

06.09.2021

– I dag opplever jeg at naturen er tilnærmet rettsløs, sier Anne-Line Thingnes Førsund. Lederen for Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane har kjempet mot gruvedumping i Førdefjorden i over 14 år, og er ikke imponert over rettsvernet for fjordene, Norges kanskje fremste merkevare.

IMG_2848

Vei og bane gjennom vernet natur

30.08.2021

Først flyttet de den planlagte jernbanestrekningen dit alle naturvernere sa den i hvert fall ikke burde gå. Så plusset de på en firefelts motorvei. Velkommen til Ringerike.

Truls Gulowsen foto Håkon Mosvold Larsen NTB
Truls Gulowsen (47) er Naturvernforbundets leder

Speideren som ble aktivist

24.08.2021

Han har aksjonert mot oljerigger, vært sersjant i Forsvaret, demonstrert for ulv blant flere tusen ulvemotstandere og saksøkt staten for oljeboring i Arktis. Nå skal Truls Gulowsen (47) lede Naturvernforbundet, og han legger ikke skjul på at han har store ambisjoner.

Partiguide_some_klima- og oljepolitikk
Naturvernforbundets partiguide

Klima- og oljepolitikk

16.08.2021

Aldri har situasjonen vært mer alvorlig. Ifølge den ferske rapporten fra FNs klimapanel må alle land gjennomføre store og raske kutt i utslippene av klimagasser for å hindre katastrofale klimaendringer. FNs generalsekretær António Guterres har oppfordret alle land til å slutte å lete etter mer olje og gass. Hva vil norske partier gjøre?

Partiguide_some_naturmangfold
Naturvernforbundets partiguide

Stans tapet av naturmangfold

16.08.2021

Tap av arter og natur er en stor miljøtrussel, like alvorlig som klimaendringene. Men hvordan møter partiene på Stortinget denne trusselen? Naturvernforbundets partiguide viser at det bare er tre partier som får grønt lys for sin naturmangfoldpolitikk.

Partiguide_some_samferdsel
Naturvernforbundets partiguide

Miljøvennlig samferdsel

16.08.2021

Samferdsel står for en stor andel klimautslippene i Norge. Hvilke partier vil satse på tog framfor nye store motorveier, hvem vil få ned biltrafikken og satse målrettet på syklisme?

Partiguide_some_forbruk(1)
Naturvernforbundets partiguide

Miljøvennlig forbruk

16.08.2021

Norge er blant landene med høyest forbruk av ressurser i verden. Når vi kjøper nye ting, er vi med og forårsaker naturødeleggelser og utslipp av klimagasser og annen forurensning. Hvordan vil partiene på Stortinget arbeide for at det norske forbruket skal bli bærekraftig? Noen av svarene finner du her.

Partiguide_some_naturens rettssikkerhet
Naturvernforbundets partiguide

Rettssikkerhet for naturen

12.08.2021

Sårbar natur bygges ned, antall truede arter stiger og hensynet til natur om miljø kommer ofte i annen rekke. Må det gjøres noen grep for å sørge for naturens rettssikkerhet? Se hva partiene på Stortinget mener om saken her.

Viser fra 1 til 12 av totalt 399 artikler