Oljeeventyret
12.12.2019
Ingen trodde at Norge kunne bli en storprodusent av olje og gass. Men det er forvaltningen av rikdommene som skiller Norge fra andre oljeland.
Et intervju med Natur & miljø er bare ett av mange stopp i løpet av en dag, når du er leder i Norges mest dynamiske politiske ungdomsorganisasjon. Fem minutter etter at intervjuet var ferdig, var Facebookprofilen oppdatert. Senere samme kveld var hun på tv. Silje er yngste blad i Natur og Ungdom-familien Lundberg. Nå styrer hun sjappa, etter å ha blitt valgt til leder i januar.
Statoil-foreldre
– Jeg var med og startet opp Harstad NU i 2001. Vi var en liten gjeng, og alle foreldrene til de som var med jobba i Statoil. Det var ikke bare lett, smiler Silje. Hun ble vervet i Natur og Ungdom av sin søster Aase Kristine, som i likhet med bror Håvard også har vært innom de slitte kontorene til Natur og Ungdom i Torggata i Oslo. Hun beskriver seg selv som «gæren lokallagsperson» de første årene i NU. I opposisjon til lederne i Oslo, og med stadige innlegg som førte henne nær den beryktede møteplagertoppen.
– Hvis du hadde spurt andre som var med i NU de første fem årene, hadde de aldri trodd at jeg skulle bli leder. Men det er veldig morsomt, jeg kjenner meg selv veldig igjen i de som er med på NU-arrangementer nå.
Økende aktivitet
Hun overtar en organisasjon i medvind. NU har hatt rundt 7000 medlemmer i et par år, og økende aktivitet på lokalplan. Samtidig har de en sterk posisjon blant alle som arbeider med klima og energi, som i mange år har vært organisasjonens hovedfokus. Prioriteringen av klima har vært så sterk at flere har murret.
– Når NU jobber med fornybar energi, er det både klima og naturvern samtidig. Vi vil endre vindparker slik at de blir mindre ille for naturen, vi arbeider mot veiutbygginger som ødelegger natur, og mot nedbygging av matjord. Vi må se klimasaken og arbeidet for naturmangfold i sammenheng, hvis ikke taper vi begge sakene, sier Silje overbevisende.
– Må bli mer impulsive
Hun ønsker å utvide samarbeidet med Naturvernforbundet.
– Vi er en organisasjon i konstant utvikling med høy turnover, fordi folk blir «pensjonerte» når de er 25. Fornyingen sitter vel litt lenger inne i Naturvernforbundet. Jeg tror Naturvernforbundet må tørre å være mer impulsive, sier hun, før hun fortsetter:
– Vi samarbeider bedre enn på lenge sentralt, men fortsatt er det steder lokalt der vi ikke snakker sammen. Der trengs det innsats fra begge organisasjoner for å tilpasse seg.
Må være plass for alle
I år skal NU arbeide hardt for at regjeringen leverer en skikkelig klimamelding, og at de får passet sitt påskrevet dersom den ikke legger opp til nok kutt. Så skal norske fjorder berges mot utslipp fra gruveindustri, med rutilutvinning i Førdefjorden som den store prøvesteinen.
– Miljøvern handler om hvordan du vil at samfunnsutviklingen skal være. Vi må være bevisste på at vi får med alle som vil bidra. En av fordommene mot oss er at vi er byungdom som aldri har vært i skogen. Det er tull, mange har bakgrunn fra speideren, og er gode på naturbruk. Men hvis vi krever at alle som skal jobbe med miljøvern skal på skogtur minst en gang i uka, distanserer vi oss fra folk. Det må være plass for alle som vil gjøre en innsats, sier den nyvalgte NU-lederen.
12.12.2019
Ingen trodde at Norge kunne bli en storprodusent av olje og gass. Men det er forvaltningen av rikdommene som skiller Norge fra andre oljeland.
25.11.2019
Flere steder i verden trekkes stater og selskaper for domstolene på grunn av manglende evne til å kutte klimagassutslipp. I FNs klimaforhandlinger krever mange land adgang til erstatning fra rike utslippsland for tap og skade som skyldes klimaendringer. Det kan bli dyrt for Norge, mener tidligere høyesterettsadvokat.
22.11.2019
– Det er nesten bare i Norge det kreves at debatten må nyanseres med at gass er klimavennlig. Gass er oljas svar på Marlboro light. Røyker du Marlboro light, spør Wenche Skorge i en facebookpost. Hun har gått fra et liv i oljebransjen til Naturvernforbundets sentralstyre. Noen ser på henne som en sviker.
18.11.2019
Det er enorme mengder gass der, nok til å fortsette produksjonen lenge etter at alle klimautslipp må være kuttet. Silje Ask Lundberg dro til Nordsjøen for å måle krefter med det største trollet på norsk sokkel.
15.11.2019
Hvem har skylda når massive utslipp fra norsk olje og gass bidrar til ødeleggende klimaendringer i andre land? Vi som produserer det, eller de som brenner det? I flere tiår har norske regjeringer holdt olja utenfor klimapolitikken, men nå er dette skillet i ferd med å bryte sammen.
14.11.2019
Norge kan bli fossilfritt i løpet av tjue år uten massiv utbygging av fornybar energi i norsk natur. Det viser en ny rapport fra Naturvernforbundet, som peker på at olje- og gassindustrien må legges ned innen 2040.
08.11.2019
Ved inngangen til 2020-årene går norske oljepumper for fullt, og jakten etter ny olje og gass fortsetter i rekordtempo, som om det ikke fantes noen klimakrise.
05.11.2019 | Sist oppdatert: 05.11.2019
Naturvernforbundet er med som partshjelp når Folkets klimasøksmål nå kommer opp for lagmannsretten. Staten saksøkes for tildeling av oljelisenser i Barentshavet i 2016. Er oljeleting i Arktis i strid med grunnlovens miljøparagraf?
28.10.2019
Midt i juli i år kom beskjeden, og 28. oktober ble ankene forkastet. Klima- og miljødepartementet har bekreftet Miljødirektoratets tillatelse til prøveboring etter olje i det som omtales som «torskens fødestue». Trænarevet er et svært levende og produktivt korallrev, yngle- og tumleplass for fisk og ligger nær Lofoten.
13.09.2019
Klimakampen er kampen vi ikke kan tape. Konsekvensene merkes allerede, både i Norge og mange steder i verden. Is og permafrost smelter, og været blir mindre forutsigbart. Gjennomsnittstemperaturen de siste årene har økt over hele kloden, og mest dramatisk har økningen vært i arktiske strøk. På Svalbard har temperaturen økt tre ganger mer enn klodens snitt.
02.09.2019
Trøndelagskysten er et vakkert stykke Norge. Men det er også vindfullt, med en stadig trekk inn fra storhavet. Derfor får Trøndelag en svært høy tetthet av vindturbiner, hvis utbyggerne får alle sine ønsker oppfylt. Innlandet spares heller ikke for vindkraftplanene. Et opprør brer seg nå fra Frøya i sør til Namdal i nord, med aksjoner, harde fronter og splittelse som resultat. Er prisen for strømmen for høy?
28.08.2019
Omfattende planer for bygging av vindkraft i villmarksområder har skapt opprør i Agder. Den siste tiden har flere kommuner gjort vedtak mot bygging av vindkraftanlegg i sine områder. – Motstanden er stor på alle steder hvor det er planer om vindkraft, sier Peder Johan Pedersen, fylkesleder i Naturvernforbundet i Agder.