Du er her:

Høstsyklist på vei opp bakkene

Det finnes ikke dårlig vær - bare dårlige klær! Foto: Nina Kausland 2016. Foto: Nina Kausland

Hverdagsreiser

Gjør sykkelen klar for høsten

Ny høst - fine sykkelmuligheter! Men før du tråkker på pedalene, er det lurt å bruke noen minutter på å gjøre sykkelen klar. Her er det du trenger å gjøre.

 

Vask sykkelen

Det første du bør gjøre er å vaske sykkelen skikkelig med såpe, bruk gjerne oppvasksåpe. Vask hele rammen med svamp. På kjedet og drivverket bruker du et avfettingsmiddel. Her finnes det flere miljøvennlige alternativer. La avfettingsmiddel virke noen minutter før du børster løs fett og smuss med en børste. Gamle tannbørster og oppvaskbørster fungerer fint. Vask deretter over med mildt såpevann, før du spyler hele sykkelen. Unngå å bruke høytrykksspyler. Du kan også polere sykkelen. Da vil ikke søle og smuss feste seg så lett, og det blir enklere å holde den ren.

En liten dråpe olje …

Uten olje, fungerer sykkelen ikke. Start den nye sesongen med å «smøre opp» hele sykkelen. Smør kjedet med kjedeolje og bruk en tynnere olje til smøring av bakgir, framgir, mekanismen for å låse gaffelen (hvis du har), klikkpedaler (hvis du har) og girhendeler. Tørk av overflødig olje på kjedet med ei fille for å unngå at det tiltrekker seg skitt. Du bør også smøre gir- og bremsewirer. Det gjøres ved å gire til det letteste giret, gir så ned igjen uten å røre pedalene. Da blir wiren slakk, slik at du kan løsne den fra festene. Trekk strømpen vekk og smør hele wiren. Bremsewiren smører du ved å slakke strammeskruen, løfte wiren ut av festet og påføre olje. Pass på så du ikke bruker for mye.

Juster gir og bremser

Du bør også forsikre deg om at gir og bremser fungerer som de skal. Husk å stramme bremsene og skifte bremseklosser hvis de ikke tar ordentlig. Er bremseklossene sentrert? Klossene skal treffe felgen samtidig når du bremser. Bruk den lille skruen nederst på bremsearmene til å stramme/slakke bremsearmene slik at de blir sentrert.

Juster frem- og bakgirene ved å stille på de to justeringsskruene på giret, ofte markert med L og H. En halv omdreining er ofte nok. Vri på justeringsskruen som sitter der viren går inn i giret til å sikre at sykkelen går skikkelig i gir.

Pass på at du har riktig trykk på dekka.

Sykkelen ruller best med fullt lufttrykk. Vet du ikke hva det er? På de fleste sykkeldekk finner du som regel informasjon om riktig lufttrykk.  Hvis du mangler sykkelpumpe kan du bruke pumper satt ut av Sykkelprosjektet i Oslo eller pumper på sykkelverksteder og bensinstasjoner.

Sjekk at pumpa er riktig for din sykkels ventil. Det finnes sykler både med bilventiler og vanlige sykkelventiler. Du kan dessuten kjøpe gode sykkelpumper med mulighet for å se lufttrykk på de aller fleste sportsbutikker og sykkelbutikker. Små sykkelpumper er best egnet som nødløsning på sykkeltur.

Visste du at …

Hver gang du sykler i stedet for å kjøre bil, kutter du klimagassutslippene dine.  En gjennomsnittlig sykkeltur til jobb eller fritidsaktiviteter sparer atmosfæren for 2,3 kilo CO2, ifølge nettstedet ducky.no. Tar du sykkelen fatt hver dag, kan du spare mer enn et halvt tonn CO2 i året.

Kilder: Oslo Sportslager, Bjørn Myhre Sport, Rune Høydahl, NRK, SLF

 

Les mer:

Les enda mer her:

 

Image

 

  • Slik bytter du sykkelkjedet. Hold kjedet rent og smør det ofte med en kjedeolje. Da vil det vare i mange år. Og det er ingen sak å bytte det selv. Jobben er gjort på noen få minutter.  Slik gjør du det.
  • Lappe eller bytte sykkelslange. Liten tue velter stort lass. Et knøttlite hull i slangen er nok til å sette syklisten ut av spill, men det skal ikke mer enn en lapp og litt lim til for å få deg tilbake på hjulene. Slik gjør du det. 
  • Alle kan bytte bremseklosser. Den som skal sykle, må kunne bremse. Pass på å holde bremsene i tipp topp stand. Da blir det tryggere og morsommere å sykle. Slik gjør du det. 
  • Ny kassett på sykkelen? Det er lett å bytte kassetten på bakhjulet. Alt du trenger er en kjedepisk og en kassettavdrager, så gjør du jobben på ti minutter. Slik gjør du det.

Artikkelen ble sist oppdatert: 03.08.2017