Norge må legge press på Obama når han er i Oslo

– Norges statsminister må legge press på president Obama når han kommer til Oslo for å motta Nobels fredspris, sier Elizabeth Bast, International program manager i Friends of the Earth US. – Uten et slikt press fra mange land vil neppe USAs klimapolitikk skjerpes.

Lars Haltbrekken med Foe

Friends of the Earth US er sterkt kritiske til Obamas klimapolitikk og mener den er altfor svak. Mens forskerne anbefaler utslippskutt fra rike land på 25 – 40% ifht 1990, har USA sagt at de vil kutte utslippene med skarve 3%.

– Løftene fra Obama er faktisk dårligere enn de USA ville bli pålagt gjennom Kyotoprotokollen dersom landet hadde ratifisert den sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund. Den eneste grunnen til å gi Obama fredsprisen er at man kan bruke prisen som middel for å få Obama til å komme med tøffere utslippskutt på Københavntoppmøtet.

Bast mener Obama kan gjøre mye mer og ikke bare gjemme seg bak et motvillig senat.

– Obama må ha med seg løfter om større utslippskutt og finansiering av klimatiltak i sør når han kommer til København neste uke, sa Bast.

Lederen av Friends of the Earth International, Nnimmo Bassey, kommenterer utdelingen av Nobels fredspris til Obama ved å etterspørre økt klimaengasjement fra USA på klimaforhandlingene i København. Han mener Obama først og fremst vil bli husket for hvordan han forvalter fredsprisen. – President Obama har i stor grad fått fredsprisen for hans visjoner om en bedre verden. Vi gratulerer han med prisen men venter på at han skal leve opp til visjonen om å løse klimaproblemet. I København arbeider amerikanske diplometer for å undergrave Kyoto-protokollen og for å redusere det historiske ansvaret USA har som verdens største forurenser. Vi håper fredsprisen gir Obama inspirasjon til å føre en ny og rettferdig klimapolitikk når han snart selv deltar på klimatoppmøtet i København, sier Bassey.

Elizabeth Bast kan treffes på +45 61276306