Nyheter

Beat the microbead
Ender opp som marin forsøpling:

Mikroplastkorn i vanlige dagligvarer

03.06.2014

Naturvernforbundet har kommet over mikroplastholdige produkter hos alle de store dagligvarekjedene. Disse vaskes ut gjennom avløp og forurenser havet, brytes langsomt ned og tas opp i sjødyr,

Fossevandringer 2014

Som del av i 100-årsfeiringa inviterer Naturvernforbundet i Troms alle med på ti fossevandringer i fylket vårt. Vi byr dere på unike naturopplevelser og vandringer langs elvefar med fosser og severdigheter mellom fjord og fjell.

Merking
Innlegg:

Valgfriheten vi ikke vil ha!

02.06.2014

Vi vil ikke være "frie" til å forurense kroppen med miljøgifter! Miljøgifter er funnet i barneklær i mange butikker. Dette er en av mange skremmende nyheter den siste uken om miljøgiftene vi får i oss. Fram til vi har forbud mot hormonforstyrrende og skadelige kjemikalier på plass, må varene med giftig innhold merkes tydelig.

Han tok filosofien ut i praktisk handling. Uten handling var filosofien lite verdt. Bildene fra Mardøla viser Arne Næss, men det var Sigmund som dreiv det hele, sammen folka i Eikesdalen.
Innlegg:

Mardalsfossens sterke forsvarer er borte

28.05.2014

Sigmund Kvaløy Setreng har gått bort. "Få har betydd mer for natur- og miljøkampen i dette landet. Du ga oss ballasten. Takk Sigmund!", skriver Lars Haltbrekken i dette minneordet.

Hviterussland

Hviterusslands største kraftverk

28.05.2014

I dag lanserer Naturvernforbundet sin samarbeidspartner kampanjen ”Energisparing – Hviterusslands største kraftverk!” Målsetningen med kampanjen er å synliggjøre landets enorme potensial for energisparing.

Lushatthumle_lamium_web
Hjelp våre summende venner

Hjelp humla!

22.05.2014

Humler og bier pollinerer trær og planter som gir oss frukt og bær. Men over hele verden er pollinerende insekter i tilbakegang, og mange humler i Norge står i fare for å forsvinne. Du kan gjøre en innsats for å hjelpe humla!

Publikum folkefest 2

– Økende klimaengasjement

20.05.2014

Klimabarometeret som ble presentert i dag, viser en klar økning i klimaengasjementet i befolkningen. – Vi ser et økende klimaengasjement, noe vi i Naturvernforbundet også opplever gjennom medlemsvekst, sier Lars Haltbrekken leder i Naturvernforbundet.

Lars Halbrekken bredde lofoten 2
Innlegg:

La oljen ligge!

18.05.2014

Over 1000 millioner tonn CO2 ligger begravet på den såkalte Utsirahøyden. Det er over 20 ganger det norske klimagassutslippet. Det sier seg sjøl at det virkelige klimatiltaket er å la oljen ligge.

Arnodd Hapnes bredde

Rovdyrtap for Senterpartiet i Stortinget

16.05.2014

Landets rovdyrnemnder ba tidligere i år om flere nye tiltak for å kunne skyte flere rovdyr. Flere av forslagene har også blitt fremmet av Senterpartiet. Dette har Stortinget nå sagt klart nei til.

Støypris
Ødelegger stille natur

Regjeringen fikk bråkebøttepris

02.05.2014

Norsk forening mot støy sin «Verstingpris» som kilde til uønsket støy, gikk i år til «den nåværende regjering i uskjønn forening med den foregående.» Klima og miljøvernminister Tine Sundtoft var den som direkte ble adressert som mottaker for utrettelige arbeid for mer snøscooterkjøring.

Jorunn Vallestad - fagrådgiver i Naturvernforbundet
Innlegg:

Mange gode alternativ til fjorddeponi!

30.04.2014

Norsk Bergindustri får det til å verke som fjorddeponi er ein føresetnad for å kunne utvinne mineral i Noreg. Dei spør kva alternativa er, og det er eit spørsmål vi med glede svarar på.

Latvian jump
Ny rapport

Genmodifisert mat på vikende front

30.04.2014

Antallet land som dyrker genmodifiserte planter er på nedtur, og GMO-mat innebærer store utfordringer, viser en ny rapport fra Friends of the earth, som lanseres i dag.

10
Naturglede i kunstform

Jubileumsutstilling trakk 2000

28.04.2014

2000 mennesker møtte i helga opp for å se Naturvernforbundet i Østfolds utstilling i anledning Naturvernforbundets hundreårsdag. Utstillingen varer fram til 11. mai.

Sylvi Listhaug øker hogsten av trær - til skade både for klima og naturmangfold.
Innlegg:

Bygger ned klimaløsning

25.04.2014

Bakvendtlandbruksminister Sylvi Listhaug prøver å fremstille naturødeleggende, statssubsidierte skogsbilveier som et miljøtiltak. - Det er en useriøs miljøbløff, denne typen subsidiering av miljøødeleggelse må avskaffes, mener miljøorganisasjonene WWF, SABIMA, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom.

Lars Haltbrekken
Innlegg:

Avinor sponser forurensningen

25.04.2014

Siden 1. januar 2011 har flyselskapene Norwegian og SAS fått 20 milioner kroner hver av Avinor. Hvorfor? Fordi de har vært så flinke til å få enda flere til å ta flyet. Det er subsidiering av forurensning.

Anders Haug Larsen
Innlegg:

Gass er ingen klimaløsning

15.04.2014

Dagens Næringslivs kommentator Kjetil B. Alstadheim og bransjeforeningen Norsk olje og gass mener miljøbevegelsen tar feil når denhevder at norsk gass ikke er en klimaløsning. Vi mener de umulig kan ha lest hele rapporten fra FNs klimapanel.

Snøskutere foto Leaf Istockphoto utsnitt
Frislipp på vei

Siste påske uten skuterstøy?

14.04.2014

Denne uken varslet regjeringen full rulle for prøveordningen med fornøyelseskjøring for snøskutere. – Dette kan bli den siste påska uten øredøvende skutertrafikk i den norske fjellheimen, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Lars Doha
Karbonbudsjett i ubalanse

-Varsko fra klimapanelet til Olje-Norge

13.04.2014

FNs klimapanel presenterte i dag tredje del av sin hovedrapport, om tiltak for å stoppe klimaendringene. Klimapanelet sier store utslippskutt trengs fram mot 2050. - Å åpne nye oljefelt nå er å gamble på at klimadugnaden mislykkes, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Hetebølger Europa

FNs klimapanel i grafer

Med 30 kapitler som siterer mer enn 12 000 vitenskapelige artikler og rapporter inneholder FNs klimapanels siste rapport mange ord og mye detaljer. Men rapporten har også mange illustrative firgurer. Vi har plukket ut noen av disse.

Bamboonampula

Kan bambus stoppe avskoging i Mosambik?

01.04.2014

70 prosent av befolkningen i Mosambik bruker biomasse til matlaging. Trekullproduksjon er en av hovedgrunnene til den kraftige avskogingen i Mosambik. Effektive ovner kan halvere avskogingen, men kan bambus stoppe den helt?

Bjørn
Bestanden øker ikke

Ikke skyt vår-trøtte bjørner!

31.03.2014

Stortinget har vedtatt å doble den fredede og sterkt truede bjørnebestanden, men nye tall viser at bestanden ikke øker. – Dette er uholdbart. Regjeringen må avslå alle søknader om vårjakt på bjørn, mener Arnodd Håpnes, fagleder i Naturvernforbundet.

EveryAspect Orginals

FNs klimapanel: Rapport om konsekvenser

FNs klimapanel kom 31. mars 2014 med sin siste hovedrapport om konsekvenser av klimaendringer og tilpasning til disse. Her kan du lese rapportens hovedfunn og bli ledet videre til annen relevant informasjon.

Gruveaksjon

Søppelfjordenes rike

25.03.2014

Norge er det eneste landet i verden som åpner nye gruver med dumping av gruveavfall i sjøen. Seks av 12 gruver som dumper avfallet i sjøen ligger i Norge. Regjeringen har nå godkjent reguleringsplanen for enda en gruve med sjødumping av avfall i Repparfjord i Finnmark. Se kart over alle verdens gruver med sjødumping her!

Kystregnskog Nord-Trøndelag
Verdens skogdag:

Umulig å nå 2020-målet med dagens skogverntempo

21.03.2014

Med dagens skogverntempo vil klima- og miljøminister Tine Sundtoft ha fylt 85 år før Norge når målet om 10 prosent skogvern. Og det vil være mer enn 30 år for sent, da 10 prosent skogvern er et minimum for å redde naturmangfoldet og oppfylle internasjonale forpliktelser innen 2020. Med vern av 30 nye områder i januar har Norge kun vernet 2,5 prosent av den produktive skogen.

Viser fra 271 til 300 av totalt 486 artikler