Desperasjon i Ukraina

Kiev er i kveld i fullt opprør, og det er så langt bekreftet at ni aktivister er drept. Naturvernforbundets partnere i miljøorganisasjonen NECU fortviler, og har sendt oss en melding der de beskriver en desperat situasjon.

Etter at parlamentsleder Rybak tidligere i dag avviste opposisjonens ønske om å gå tilbake til grunnloven fra 2004 har situasjonen I gatene utviklet seg raskt i løpet av dagen. Gatene og Maidanplassen er fulle av folk som ønsker en endring mot mer demokrati for landet sitt. Arthur Denisenko fra NECU forteller blant annet hvordan demonstrantene er omringet av politi som bruker unødvendig brutal vold mot demonstranter, og at de kaster molotovkoktailer mot demonstrantenes teltleir. Sykehusene fylles nå opp av folk som er alvorlig skadet.

Denisenko kommer med en rekke oppfordringer til vestlige land, og ber blant annet ambassader, og representanter fra organisasjoner som EU, OECD og FN om å handle øyeblikkelig ved å gå ut i gatene og til sykehus for slik å kunne være førstehånds vitner til den brutale volden. Dette kan også bidra til å forhindre at demonstranter bortføres, slik det tidligere har skjedd, mener Denisenko. Han ber også om internasjonal gransking av brudd på menneskerettigheter, og ber også alle land sende menneskerettighetskommisjoner til Ukraina umiddelbart.    Naturvernforbundet er rystet over situasjonen, og leder for Internasjonal avdeling Yngvild Lorentzen uttaler at hun føler med alle som nå er utsatt for den brutale volden. –Jeg håper Ukrainas myndigheter snarest vil ta til fornuft, og velge en fredelig utvei med demokrati og menneskerettigheter framfor videre brutal undertrykking av opposisjonen, sier hun. Hun forteller at Naturvernforbundet har hatt tett kontakt med den norske ambassaden i Ukraina, og at oppfordringen fra Denisenko er videresendt til den norske ambassadøren