Du er her:

  • Nyheter
  • – Gir ikke taktskifte i miljøpolitikken
Den nye regjeringen vil fortsette å lete etter mer olje og gass, til tross for klare advarsler fra FN og Det internasjonale energibyrået. Illustrasjonsfoto: Harald Pettersen/Statoil

Den nye regjeringen vil fortsette å lete etter mer olje og gass, til tross for klare advarsler fra FN og Det internasjonale energibyrået. Illustrasjonsfoto: Harald Pettersen/Statoil.

Hurdalsplattformen skuffer

– Gir ikke taktskifte i miljøpolitikken

– Hurdalsplattformen gir ikke det taktskiftet vi trenger for å løse natur- og klimakrisen. Dessverre vil regjeringen videreføre Erna Solbergs kurs med fortsatt oljeleting og nedbygging av norsk natur, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

– Hurdalsplattformen kunne vært oppskriften på hvordan Norge kan gå ut av fossilalderen og inn i en naturvennlig og bærekraftig framtid. Dessverre ble den ikke det, sier Gulowsen.

Frykter nedbygging av natur
– Vi finner ingen spor om at de tar naturkrisen på alvor, hverken innen skogvern, veipolitikk eller i arealpolitikken. De trekker en politisk kurs som kan ramme naturmangfoldet i betydelig grad, gjennom åpning for ytterligere kraftutbygging i natur og å gjøre det mye enklere å bygge ned norsk natur, uten engang å vite hva som går tapt av naturmangfold. Det virker ikke som Ap og Sp har forstått at vi også befinner oss i en naturkrise, sier Gulowsen.

Den nye regjeringen legger også opp til en mer restriktiv rovdyrpolikk, noe som bekymrer Naturvernforbundet.

Ingen satsning på energisparing
Den nye regjeringsplattformen vil ha mer kraftproduksjon som ødelegger natur, men sier dessverre lite om det enorme potensialet for å spare energi.

– For å kutte klimagassutslippene og ta vare på naturen må vi satse mye mer på å redusere energiforbruket. Vanlige folk trenger hjelp til å spare energi og med det få en lavere strømregning, sier Gulowsen.

–Uforsvarlig å lete etter mer olje
– Den nye regjeringen må forstå alvoret og ta til seg beskjedene som kommer fra FNs generalsekretær og IEA - det er uforsvarlig å lete etter mer olje og gass! Vi kan ikke late som vi er et ansvarlig land på klimatoppmøtet neste måned om vi fortsetter med nye letetillatelser, sier Gulowsen.

Han sier at det er noen gode ansatser i Hurdalsplattformen, særlig med økt CO2-avgift, 55 prosent klimakutt i Norge, sirkulærøkonomi og tiltak for å skape nye arbeidsplassen.

– Så gjenstår det å se om det vil gå på bekostning av natur. Vi er særlig redd for at bioenergi vil ramme norske naturskoger, sier Gulowsen.

Artikkelen ble sist oppdatert: 13.10.2021