Minneord om Johs Røde

En tydelig og sterk stemme for miljøet har stilnet med Johs Røde sin bortgang.

Lofoten

Johs ble 83 år gammel og bodde på Ramberg i Lofoten. Gjennom årene har vi alle vært så heldig å bli kjent med Johs gjennom vårt felles arbeid for å holde havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja fri for oljeaktivitet. 

I et intervju med Journalisten i 2014 sa Johs at «Jeg er egentlig finnmarking. Da jeg kom hit så jeg fisken i vannet, og jeg tror jeg så den klarere enn lofotværingene selv. Jeg så denne fantastiske ressursen og ville uttrykke den i form av ord, toner og bilder.»

Og det var akkurat det Johs gjorde, gjennom bilder, kunstinstallasjoner, dikt og kåseri. Johs var med i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja fra dens spede begynnelse for mer enn 10 år siden, men hans engasjement for å bevare havet utenfor Lofoten fri for oljevirksomhet er langt eldre enn folkeaksjonen, og han har vært en av de sentrale skikkelsene i oljekampen.

Gjennom årene har Johs til stadighet vært med å inspirere nye mennesker, både gammel og ung. Senest sommeren 2017 tok Johs imot deltakere fra sommerleiren til Natur og Ungdom på Galleri Avkroken, både for å fortelle de lange linjene i oljehistorien og for å inspirere til fortsatt kamp.

Heller ikke vilkårlige turister slapp unna å høre om arbeidet for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Både fordi det gikk igjen i kunsten hans, men også fordi han var en forteller av rang. Og Johs stod på til siste slutt. Nylig ringte han rundt for å finne ut hvordan han kunne komme seg ut til Trænarevet for å stanse leteboringen. Johs var en bauta.

Johs sin kraftige stemme har nå stilnet, men han ville ikke ønsket at ordene skulle gå tapt. Så vi som står igjen, og kjenner klumpen i magen, vi må likevel fortsette å snakke, ja rope, så vi kan bære med oss Johs sitt budskap.

Leve havet, og hvil i fred vår venn. 

Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet

Odd Arne Sandberg, leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom