Ordførere foreslår nasjonalpark

For nesten 40 år siden ble området reddet fra å bli skytefelt for forsvaret. Nå går ordførere i fem trøndelagskommuner sammen om å foreslå opprettelsen nasjonalpark i området. Lars Haltbrekken mener det historisk sus over forslaget.

Det er ordførerne i Verran, Namdalseid, Osen, Roan og Åfjord som har går sammen for å få opprettet Dåapma nasjonalpark som ligger mellom de fem kommunene i Nord- og Sør-Trøndelag, skriver Trønder-Avisa.
Fjellet Dåapma ligger midt i den foreslåtte parken, og lå også midt i området som ble reddet fra skytefeltplanene.

Forslaget om nasjonalpark har kommet fra ordførerne selv, ikke fra statlig hold, og de har hele veien vært i dialog med reindriftsutøverne i området. Det er lagt vekt på at reindrifta skal kunne drive videre som i dag.
Forslaget omfatter et område på 400 kvadratkilometer.
Statusen som nasjonalpark er fremdeles et stykke unna, men leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken håper at Miljøverndepartementet raskt setter i gang arbeidet.

Haltbrekken sier det er historisk sus over forslaget.
– På 70-tallet skulle Nordens største skytefelt anlegges her. En massiv mobilisering fra naturvernere og samiske interesser stanset planene. Det er ikke hver dag fem ordførere går sammen om å opprette en 400 kvadratkilometer stor nasjonalpark, sier Haltbrekken.

Miljøvernminster Erik Solheim har uttalt til NRK at han synes det er veldig spesielt og veldig gledelig med initiativet, og at han gleder seg til å kunne åpne nasjonalparken.