– Vi trenger ikke mer olje og gass!

Det internasjonale energibyrået (IEA), ble startet for å sikre en rekke land tilgang til nok olje. Nå sier dette byrået at vi ikke trenger mer olje og gass!

Oljeplattform

Det internasjonale energibyrået (IEA) har nemlig lagt fram et veikart for hvordan verden kan klare å nå klimamålet om maksimalt 1,5 graders oppvarming. En viktig del av dette veikartet er at det ikke startes noen nye oljefelt eller gassfelt fra 2021.

Det betyr ikke at vi med en gang skal stenge ned all oljeutvinning. Men det betyr, at skal vi klare å begrense klimaendringene fra å gi katastrofale konsekvenser, kan vi ikke bygge noen nye oljefelt.

Det betyr selvfølgelig også at vi må slutte å lete etter mer olje. Dessverre overser regjeringen og flertallet på Stortinget dette. De vil lete etter enda mer olje og gass.

Men hvordan kan det funke at vi leter etter mer, når vi skal bruke mindre? Veikartet fra energibyrået forteller oss også at vi ikke bare må utvinne mindre olje og gass. Vi må også bruke mindre av det.

Når folk bruker mindre olje og gass. Blir det mye mindre verdt. Energibyrået ser for seg at oljeprisen vil stupe ned til 24 dollar per fat i 2050. Det er en tredjedel av dagens pris.

Dette skiftet ser vi allerede. Over hele verden er land i ferd med å kutte sine klimagassutslipp. Ta for eksempel Norges største oljekunde og nest største gasskunde, Storbritannia. De skal kutte klimagassutslippene sine med 78% fram til 2035.

Storbritannia er bare et av mange land. Europa får mer og mer grønn energi og vil ikke lenger ha oljen og gassen fra Norge på samme måte som før.

Dette er bare begynnelsen på det veikartet til IEA viser: Det må bli færre og færre som bruker olje og gass. Og dermed vil også olje og gass bli mye mindre lønnsomt.

I Norge sponser dessverre staten ny olje og gassutbygging. Med skattesystemet vi har i dag, garanterer staten for 90,4 prosent av utgiftene til oljeprosjekter.

Det betyr at et oljeselskap bare trenger å tjene inn 43,6 prosent av utgiftene.

Se for deg at du kjøper en sykkel til hundre kroner og selger den igjen for 43 kroner og 60 øre. Likevel taper du ingenting, fordi staten gir deg mellomlegget.

Også: Les saken med de tre øknomene som forklarer hvorfor norsk oljebransje er subsidiert.

Sånn funker det for oljebransjen i Norge. Sammen med nye lisenser til leting etter olje og gass, fører det til at vi bygger ut langt flere oljefelt enn det der er plass til.

Plutselig kan vi sitte igjen med svarteper. Med en masse oljefelt som utvinner olje ingen vil kjøpe. Hvem skal betale for det?

Nå trenger vi et taktskifte. Vi må slutte å subsidiere oljebransjen, og vi må slutte å dele ut nye oljelisenser. Samtidig må vi starte en omstilling til andre, miljøvennlige næringer som tar hensyn til både natur og klima.

Bli med på webinar!

Tirsdag 8 juni 11.30 blir det lunsjwebinar hvor vi diskuterer rapportens betydning for norsk oljebransje.

Paneldeltagerne er Bjart Holtsmark, politisk kommentator Hilde Øvrebekk og leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen.

Meld deg på via lenken:  https://fb.me/e/13KkGMBnC