Høstturer med NOA

14. og 15.oktober gjennomført NOA tre arrangementer: Høstdugnad på Frønsvollen, familiesøndagstur til Lutvann og tur til de gamle møllene ved Ellingsrud.

Høstdugnad på Frønsvollen (lørdag 14.10) er en hyggelig aktivitet. Da gjøres alt i stand til vinterliv på vollen. Matpakkekafeen får sine glassvegger som gjør at varmen ikke forsvinner så lett ut i den kalde sessongen. Fuglekasser tømmes, og parsellhagen gjøres klar til neste sessong. Høst og vårdugnad rammer inn årets kretsløp på Frønsvollen.

Familiesøndagstur til Lutvann er blitt en slager.  Da t-banen til Trosterud stoppet 10:58 var vi spent på om det kom noen familier med denne. Vi hørte først lyden av barnestemmer før en fin gjeng på fem-seks voksne og dobbelt så mange barn kom opp fra T-banen. De feste hadde lest om arrangementet i Hva skjer i Oslo, og ikke latt seg skremme av det heller grå høstværet. Fiskestenger og bål lokket.

Vel inne ved Lutvann måtte noen sanke ved mens andre lette etter mark til fiskestengene. På tross av seks ivrige fiskere ble det ingen fisk dene gangen. Derimot ble det godt med ved og et stort varmende bål. Bladjakten ledet til mange interessante spørsmål om hvilke trær som egentlig vokser i Østmarka. Mose og lyng ble også ivrig plukket. Øystein Kolseth, skogvokter i Østmarka og dagens turleder viste frem både trær, planter og steiner. En av steinene fikk nytt navn: «maleristeinen» og ligger like ved veien nesten fremme ved bålplassen på Lutvann. Det var en Metamorf bergart, ordentlig malerisk. 

Pølser ble grillet og bålet ble matet, før turfølget trakk seg tilbake til T-banestasjonen ved Luvann. En fullendt høstdag i skogen, innrammet av løv og drivende tåke. Stemningsfult.

Stemminingsfult var også turen til møllene på Ellingsrud. Turledere Frithjof Funder viste vei. På tross av det hustrige været var det mange turdeltakere som lot seg lede langs Ellingsrudelva for å se på restene etter mølledrift fra 1800-tallet.