Sporløs ferdsel – bruk men ikke forbruk naturen!

En av få gledelige følger av koronapandemien er at mange flere bruker Marka til turer og overnatting. Men økt bruk fører også til slitasje på naturen, hvis vi ikke ferdes med varsomhet.

Naturvernforbundet i Oslo/Akershus oppfordrer alle brukere av Marka til «sporløs ferdsel», slik at turopplevelsen blir like fin for alle. Det er så enkelt, det er bare å huske på:

 • Det du tar med inn i skogen, tar du også med ut
  Dessverre har forsøplingen økt, særlig i de mest populære områdene. Plast, metall og glass hører ikke hjemme i naturen, og bruker fryktelig lang tid på å brytes ned. I tillegg til at søppelet vil fortsette å eksistere i skogen, vil mye av det finne veien til havet gjennom regn og elver. Ha alltid en pose i sekken – klarer du å bære fullt inn klarer du å bære tomt ut. 
 • Skjul avføringen din
  Det hvite papiret som virvler langs turstiene er et svært utrivelig syn, og du skal ikke mange steg fra stiene før du risikerer å tråkke i avføring. Unngå sjenanse; gå langt bort fra turstien! Det frister kanskje med utsikt men det er mange som oppsøker utkikkspunktene. Det du ser etter er tett granverk eller store steiner, så du er sikkert på at sjansen er liten for at noen tråkker i avføringen din. Løs jord og mose gjør det lett å grave grop og dekke over, og bergsprekker er fint å gjemme papiret i. 
 • Bruk men ikke forbuk naturen
  Kutting av grener og hogging av trær ved leirplasser har blitt et vanlig syn, men er ikke noe trivelig for de som kommer etter deg, ei heller for trærne. Når vi er så mange som skal ha barsenger og hengekøyeplass samtidig blir trærne stående veldig bare! Finn egnede områder og trær så du ikke trenger å gjøre inngrep i naturen.  
 • Bålforbud
  Bålforbudet gjelder mellom 15. april og 15. september – for absolutt alle. Skogsbrannfare er ingen ting å ta lett på, som vi alle har fått vitne det seneste året.
 • Båndtvang
  Fra 1. april til 20. august er det båndtvang i skogen for at dyrene skal få hekke og yngle i fred. I disse dager kan du finne ferske rådyrkalver i gresset og fortumlede fuglunger på bakken – hold hunden din i bånd så de får vokse opp trygt. 
 • Hundeposer hører ikke hjemme i trær og busker
  Det er kjempefint å du plukker opp etter hunden din, men skal du sette igjen posen kan du like gjerne la være. 

 

Marka har plass til alle, og gode turtips med fine skogsopplevelser kan du finne her. Vi er i ferd med å lage en Turbank, hvor du vil finne turbeskrivelser og kart fra alle kommunene og bydelene som grenser mot Marka. 

GOD TUR til deg, og de som kommer etter deg.