Veslekollen i Nittedal

Av Kai Jensen, Fotograf

Veslekollen er et populært utfartssted med Nordmarkas flotteste utsikt mot Nittedal. Det er to fine adkomster til Veslekollen; én fra Åneby stasjon, og én inn grusveien forbi Høldippeldammen. 

Fra Åneby stasjon krysser du jernbaneovergangen og følger Fjellveien noen titalls meter før en sti tar deg innover Bliksruddalen. Fortsett forbi idylliske Vesletjern til du kommer frem til det gamle tømmerslepet Sørslepen. Her gikk det eldgamle faret mellom Fossen gård og Ørfiske. Følg Sørslepen oppover. På toppen, rett etter at det flater ut, går det av en sti mot høyre, denne tar deg opp til «bunnen» av Veslekollen, og herfra følger du stien vider opp langs fjellet til toppen der du får en storslått utsikt over Nittedal.

Alternativ to er å gå inn fra Tumyrhaugen. Fra parkeringen innerst i veien følger du grusveien opp forbi Høldippeldammen.
Tidligere var dette Nittedals drikkevann, nå er det bygd opp en idyllisk badeplass her. Det var i 1961 at det første vannverket i Nittedal, Høldippelen, ble åpnet. Ordet dippel kommer av det gammelnorske depil og betyr et lite tjern. Men den vesle putten i Høldippeldalen ble borte da man bygde den høye demningen. 
Følg veien til veis ende, derfra går det en blåmerka sti opp til Veslekollen. Stien går forbi Fossestua som var husmannsplass under gården Fossen.
På midten av 1870-tallet tjenestegjorde Berte Marie Olsdatter fra Almedalen her inne. Hun var datter av Ole Brynildsen, bedre kjent som den sagnomsuste Banner-Ola. Et kallenavn han fikk fordi han bannet og var stri og vrang. Berte Marie hadde ikke hatt en lett barndom, og var satt bort på ulike steder. Hun var meget musikalsk og trakterte instrumentet «harmenikk» så bra at eieren av Ørfiske, hoffjegermester Gjerdrum, rett som det var budsendte henne så hun kunne spille for hans celebre gjester. Men det var ikke bare gjestene på Ørfiske hun bergtok. Emil, sønnen på Fossestua, hadde falt for Berte. De giftet seg, tok navnet Blyverket og bosatte seg på plassen med samme navn ved Harestua. Deres sønnesønn er den kjente musikeren Alf Blyverket.
Blåmerket sti forsetter oppover en lang bakke, men det er verdt strevet når du kommer opp. Et langstrakt svaberg byr på en formidabel utsikt øst- og sørover i Nittedal.

Turen kan gjøres hele året, en vintertur opp hit kan være rene magien. 
Alternativet forbi Høldippeldammen er et enklere alternativ, med mindre motbakke og bedre sti.