Du er her:

Fugleforing i Halden. Foringsautomat, nett med brødskalker og meiseboller under en beskyttende busk.

Fugleforing i Halden. Foringsautomat, nett med brødskalker og meiseboller under en beskyttende busk. Foto: Tore Hoell

Stell pent med naturen

Viktig å mate småfuglene i vinterkulda

Det er vinter- og småfuglene må også huskes på med mat. I milde vintre - kan enkelte fugler som vanligvis ikke er her vinterstid - som rødstrupe og svartrost, dukke opp på fuglebrettet. Får rødstrupen riktig mat - kan den klare å overleve.

De fleste som liker å kikke på fugler - gleder seg over å kunne fore småfuglene vinterstid.

Det er viktig å huske på at du har et ansvar - dersom du starter å fore fuglene - nemlig gjevnlig å fylle opp matfatet og holde på med det gjennom hele vinteren !

Beskyttet foringsplass:

Det andre som er viktig når du forer fugler, er å gjøre det i beskyttet omgivelse! - Det største rovdyret - som tar småfugler - er nemlig din egen eller naboens søte katt ! - Dernest er ofte spurvehauken en ivrig jeger på fuglebrettet - spesielt om det står ubeskyttet. - Det betyr at dersom du setter opp et fuglebrett ute på en åpen veranda eller oppe på en tjukk stolpe fritt ute på en plen, - vil det garantert forsvinne mange småfugler.

Du kan benytte en tett og stor syrinbuske å fore fugler i, som  i tillegg beskyttes ovenfra ved å legge over noen grankvister. Den største beskyttelsen er en tett hekk et par meter unna som alle fuglene flyr inn i når spurvehauken kommer farende.

- En smart løsning er å bygge og henge  opp et stort "bur" på ca 1 m3  av grovmasket netting av  8-10 cm store "masker". - Her kommer bare småfuglene inn - ikke katt, hauk eller skjære. En morsom løsning er å feste dette  store "matburet" rett foran kjøkkenvinduet - slik at vinduet er den ene veggen i buret . Da henger du alle godbitene ned fra taket - som f.eks kan dekkes løslig til ovenfra med grankvister.
NB: IKKE benytt plastforingsbrett  (hylle) som skal festes rett på vinduet med sugekopper. Dette kan medføre at fugler flyr på vindu og brekker nakken...! 

Alternativt og kanskje bedre; er å henge dette "matburet"  ned under en kraftig grein fra et tre i hagen, som du så "firer ned" når du skal fylle opp med mat.

Benytt foringsautomater:

Enkelte fugler - slik som som dompap og grønnfink har en lei tendens til å sitte pal på et foringsbrett - men snur seg fra maten for å følge med på omgivelsene - samtidig som den skiter oppi maten ! - Dette har medført at flere fugler dør pga bakterie(salmonella)infeksjoner. 
- Vi har derfor gått bort ifra de gamle fuglebrettene og benytter kun foringsautomater som bare slipper ut litt for/frø av gangen. - Det er flere typer foringsautomater å få kjøpt  i butikkene - eller du kan lage en sjøl. Oppskrift finner du på linken til høyre


Alle meisene har sterke bein og er eksperter på å henge under f.eks. meiseboller og fett/talg som henger fritt under en grein. Finkefuglene - med kraftig nebb - sitter gjerne rolig på kanten av foringsautomaten og knekker skallet av frøene. - Meisene flyr frem og tilbake og henter ett og ett (solsikke)frø og hakker ut innholdet av frøet med nebbet, mens de holder på frøet med den ene foten.

Rødstrupen - har hverken kraftig nebb eller bein. Den kan hverken henge under en meisebolle eller knekke store frø med nebbet. - Meisebolle spiser den gjerne av - men da må kula henge inn til en liten grein slik at fuglen kan sitte på greinen og hakke i seg fettet i meisebollen. En svingende meisebolle ramler den av ! Annet du kan legge ut på bakken er epler - som du har skåret i to. Svarttrosten liker også dette, - men fuglene har problemer med eplene når de er dypfrosne.

En svensk leverandør som selger variert fuglefor - bl.a til rødhaken - som rødstrupen heter i Sverige -  ser du HER.

Kjempemeisebolle:

Se linken oppe til høyre. Denne kjempebollen kan vare i mange uker - avhengig av hvor stor du har laget den - og om flaggspetten har oppdaget den.. - Dette er et godt alternativ  til å fore på hytta. Image
Fotograf: Tore Hoell

Sjøl lager jeg "meiesboller" i melkekartong. I bunnen av kartongen legger jeg en bred pinne diagonalt fra hjørne til hjørne. Gjennom et hull i pinnen fester jeg en tynn ståltråd ( sterkt tynn hyssing) - som er 2 ganger lengre enn kortongen. Når blandingen er stivnet ( i fryseboks minst en halv time) Beholder jeg 2 cm av bunnen av kartongen - og skjærer bort resten. Bunnen tas av og settes opp som en hette på toppen og ståltråden går gjennom hetten og festes i en grein./stativ. Hvorfor jeg bruker ståltråd ? - Jo, ekorn og skjære biter over hyssingen..NB; utsiden av denne kartongmeiesebollen er glatt, så lag en mengde horisontale riper på utsidene med kniv, slik at klørne til meisene får feste når de henger under den !

Hilsen Tore Hoell