Bilde av et passivhus med store vinduer mot sør

Systemhus tilbyr ferdighuset Celsius i passivhusstandard. Foto: Systemhus

Bolig

Bygge bolig?

Et hus for framtiden har minimalt energibehov, varmes opp med fornybar energi og har et behagelig inneklima. Her er noen tips til husbyggeren.

ImageBygg energismart

I dag bygges det hus som trenger minimalt med oppvarming selv om vinteren. Vindusflater som utnytter solvarmen, tykk isolasjon i vegger, tak og gulv, energiglass i vinduene og varmegjenvinning av ventilasjonsluften er blant tiltakene som gjør dette mulig. Nybygg skal i dag ha energimerke C eller bedre, bygg med energimerke B kalles gjerne lavenergibygg, mens passivhus har beste energikarakter: A. Vil du gå enda lenger, kan du bygge nullhus eller plusshus - bygg som produserer like mye eller mer energi enn de bruker.

Les mer på enova.no, lavenergiboliger.no og energimerking.no.

ImageBruk miljøvennlig oppvarming

Unngå å bruke fossil energi som olje og gass til oppvarming. Fra 2020 vil det være forbudt å fyre med fossil energi. Dessuten bør vi bruke minst mulig strøm - elektrisitet er en så avansert energiform at den bør brukes til andre ting enn panelovner. Solfangere, pelletskamin, pelletskjel, vedovn og varmepumpe er de mest brukte alternativene. Vannbårent varmesystem er smart fordi det gir mulighet for å bruke flere forskjellige energikilder. Det obligatoriske energimerket har en femdelt oppvarmingskarakter, fra grønt til rødt, som forteller i hvor stor grad en bygning kan varmes opp med annen energi enn fossilt brensel og strøm.

Les mer: Fornybare oppvarmingsløsninger (oljefri.no) Varmepumper (intern lenke), Vedfyring (intern lenke), Alternativer til strøm (Enova)

ImageUtnytt solvarmen

Ved nybygg og større rehabilitering bør du huske på at vinduenes plassering og størrelse har mye å si for oppvarmingsbehovet i boligen. Med store vindusflater mot syd, og til dels øst og vest, vil solen kunne tilføre bygningen varme på dagtid. Mot nord bør vinduene være små for å minske varmetapet.

Les mer om passiv solvarme på fornybar.no.

ImageBygg passe stort

En stor bolig betyr et stort areal å varme opp, vedlikeholde, møblere og holde rent. Derfor er det miljøvennlig å ikke ha mer plass enn det du trenger.

ImageBygg svanemerket

Med svanemerking får du en lavenergibolig som også oppfyller strenge miljøkrav og krav til godt inneklima. Små hus som rekkehus, en- og tomannsboliger kan svanemerkes. To produsenter, Skanska bolig og Mesterhus, leverer svanemerkede boliger.

Les mer om svanemerkede bolighus hos Svanemerket.

ImageStill miljøkrav

Om ikke hele huset blir miljømerket, kan du stille krav til materialene som brukes, og til håndverkertjenestene. Det finnes en rekke byggevareprodukter med svanemerking. Spør etter miljøfyrtårnsertifisering fra byggmester og håndverkere.

Finn oversikt over svanemerkede byggprodukter og Miljøfyrtårnsertifiserte firmaer.

ImageBygg økologisk

En del arkitekter har spesialisert seg på å bygge hus gjennomgående av naturmaterialer. Naturlig ventilasjon, “pustende” konstruksjon og minimal bruk av kjemikalier skiller disse fra dagens nye boligbygg. Aktivhus leverer ferdighus av denne typen.

ImageBo ved knutepunkt

Velger du å bo i nærheten av jobb, butikk, skole, barnehage og fritidsaktiviteter blir du mindre avhengig av bil- og andre transportmidler i hverdagen. Kortere reisevei er bra for miljøet, og du sparer tid og penger. Korte avstander gir også mulighet for naturlig trim i en hektisk hverdag gjennom å gå eller sykle til jobb og skole.

Nyttige lenker:

FutureBuilt
Plusshus - Fornybar oppvarming (Zero)

Artikkelen ble sist oppdatert: 13.06.2015