pensel med blå og hvit malingsflekk

Oppussing

Maling

Maling inneholder vanligvis helse- og miljøbelastende stoffer. Derfor er det viktig å velge mest mulig miljøvennlig maling, og å sørge for at det blir lenge til du trenger å male neste gang.

ImageVelg NAAF-merket maling

Maling som anbefales av det norske Astma- og allergiforbundet (NAAF) oppfyller svært strenge helse- og miljøkrav.

NB! Det finnes maling på det norske markedet som er anbefalt av det svenske Astma- og allergiforbundet, men denne oppfyller ikke de samme kravene som maling anbefalt av NAAF.

ImageVelg svanemerket maling

Også svanemerket maling oppfyller strenge helse- og miljøkrav. Kravene til avgassing er ikke like strenge som for NAAF-merket maling, men utvalget er mye større. Det fins svanemerket maling til både innendørs og utendørs bruk.

ImageHva med naturmaling?

Naturmaling er basert på naturlige råstoffer. Som for annen maling kan en del av innholdsstoffene gi allergi, for eksempel sitrusoljer og harpiks. Derfor bør du forsikre deg om at du tåler innholdet og eventuelt teste om du tåler malingen, før du begynner.

Vi har ikke funnet noen undersøkelser som direkte sammenligner miljøbelastningen fra naturmaling og syntetisk maling. Derfor er det vanskelig å si noe sikkert om hva som er det mest miljøvennlige alternativet.

Vil du prøve naturmaling kan du for eksempel sjekke ut disse nettstedene (alle lenkene går til eksterne sider):

ImageKjøp passe mengde maling

Beregn mengden nøye, slik at du unngår store mengder malingsrester. Mål opp flatene du skal male så du vet hvor mye maling du trenger.

ImageTenk langsiktig

Ta vare på fargekoden, og velg en farge du tror du kan leve med i mange år.

ImageTenk på dette når du maler og etterpå

  • Sørg for god ventilasjon under arbeidet, og helst flere uker etterpå.
  • Hvis du lukker spannet og setter det på hodet, vil ikke malingen tørke ut
  • Husk at malingrester og white spirit er farlig avfall som må leveres til godkjent mottak. Oversikt over mottak for farlig avfall finner du på sortere.no.
  • Rengjør penslene miljøvennlig. Pensler brukt til vannbasert maling kan renses med vann. Pensler brukt til oljemaling kan renses med grønnsåpe. Smør penselen godt inn og knytt en plastpose rundt. Etter et par dager vil penselen normalt være ren.
  • Rester av oljemaling på hendene kan du fjerne med f.eks smør, margarin eller matolje. Vannbasert maling går av med vann og såpe.

ImageVelg en miljøsertifisert maler

Hvis du vil la andre gjøre jobben, velg en miljøfyrtårnsertifisert malermester. Du finner en oversikt på nettsidene til Miljøfyrtårn.

Artikkelen ble sist oppdatert: 13.06.2015