Rapporter energi og klima
Artikkelen ble sist oppdatert: 28.01.2010
Artikkelen ble sist oppdatert: 28.01.2010
04.11.2019 | Sist oppdatert: 04.11.2019
Norge kan bli fossilfritt i 2040 uten storstilt utbygging av fornybar energi. For å få til det, trengs et taktskifte i norsk klimapolitikk, viser en rapport som Naturvernforbundet står bak.
19.09.2018:
For å nå klimamålene er det aktuelt å innføre forskjellige former for miljøavgifter. En av de mest skånsomme måter å gjøre dette på er med "Karbonavgift til fordeling" (KAF). I denne rapporten fra Naturvernforbundt i Hordaland finner du artikler om KAF, og muligheten for å innføre systemet i Norge.
29.01.2015:
Dagens regjering har overkjørt 31 advarsler fra Miljødirektoratet mot å åpne blokker for oljevirksomhet. Ingen av Miljødirektoratets råd har blitt fulgt. Under regjeringen Stoltenberg ble 80 prosent (189 av 237) miljøråd overkjørt. Les mer i dette notatet.
Naturvernforbundet har skrevet et hefte med mange tips til kommunene om hvordan de kan redusere klimagassutslipp og energiforbruk. Viktig målgruppe for heftet er ansatte og politikere i kommunene.
Petroleumsindustrien ønsker å innta nye områder, sørover mot Skagerrak, nordover mot Arktis, ut på dypere vann og nærmere kysten. De mener det haster. Men det som faktisk haster er å få ned klimagassutslippene. Skal vi unngå de mest dramatiske konsekvensene av klimaendringene, må fire femdeler av alle fossile ressurser vi har funnet bli liggende i bakken.
Hvor god livsforsikring vil verden tegne for framtiden? Mange politikere og oljeindustrien ynder å bruke prognoser for utviklingen som gjør at de kan fortsette som før. De putter fortsatt vekst i det fossile energiforbruket inn i sine scenarier men unnlater å si at dette øker risikoen for å få en dramatisk varmere verden. Denne rapporten forklarer hvorfor vi må tegne en langt bedre livsforsikring for klodens framtid enn vi er i ferd med å gjøre.
Rapporten "Fra Bali til Cancun - Oppdateringer fra forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale 2008-2010" gir en oversikt over utviklingen i FNs klimaforhandlinger fra Bali-toppmøtet i 2007 og fram til vedtakene i Cancun i 2010.
Dette er en rapport om hvordan norsk kraft bør brukes til beste for miljø og grønnverdiskapning. Kutt i globale klimagassutslipp, tryggere strømsituasjon og nye, grønne arbeidsplasser kan bli gevinsten dersom Norge setter i gang en storsatsing på energieffektivisering de kommende årene. Naturvernforbundet har laget rapporten sammen med Norsk Industri og NITO.
Lavenergiutvalget ble konstituert 2. mars 2009 på mandat fra olje- og energiministeren. Utvalget har avholdt 8 møter og sluttrapport ble overlevert 25. juni 2009. Dag Arne Høystad representerte Naturvernforbundet i utvalget.
Bygninger og hus står for knappe 40 % av samlet energiforbruk og rundt 50 % av strømforbruket i Norge. Rapporten viser at dette energiforbruket kan reduseres betydelig uten at det går utover energitjenestene i det enkelte bygg.
I rapporten ”Små kraftverk - store utfordringer?” dokumenterer Naturvernforbundet i Hordaland de dramatiske konsekvensene en omfattende småkraftutbygging vil få for naturen og det biologiske mangfoldet.
Behovet for å redusere klimagassutslipp fra transportsektoren har den siste tiden bidratt til et økt fokus på biodrivstoff. Denne rapporten handler både om de positive og negative sidene ved biodrivstoffproduksjon.