Du er her:

Bilde fra Miljøfestival lofoften 2012

Enkle råd til hvordan verve på gata eller ute i naturen

Image Kroppspråk og blikkontakt

Start med det opplagte: opp med blikket, se fremover og søk blikkontakt. Unngå å stirre folk i senk. Smil. Tenk samtidig på kroppsspråket. Hendene opp av lomma, vær bevist på at du ikke fikler med noe eller legger armene i kryss og ser opptatt ut. Husk å sjekke ånden.

Image Synlighet
Ha like t-skjorter, luer eller noe som «uniformerer» dere. Det senker terskelen for å ta kontakt hvis det er opplag at du ønsker kontakt. 2-3 stykker er ideelt. En stor gruppe som står sammen skremmer derimot fort folk bort.

Image Oppvarming
Varm opp først. Start med å si hei, kanskje dele ut noe eller bare forsøk komme i prat med en forbipasserende. Bruk tid. Det blir enkler når du først har kommet litt i siget.

Image  Utadrettet
Unngå å snakke for mye med hverandre om man er flere som står sammen. Det kan gi folk inntrykk av at de avbryter noe. Pass på å inviterer forbipasserende inn.

Image  Kort og intensivt
Verving kan være krevende. Vær aktiv i perioder og ta så en pause. La gjerne en vaktplan, bytt på hvem som kun står på post og hvem som aktivt prøver å verve noen. Sett oppnåelig mål, f. eks: «komme i kontakt med minst 4 personer og verve én av dem den neste timen».

Image   Variasjon
Det er aldri lett å si hva som vil fungere på forhånd. Stemning og humøret til folk varerier med vær og vind. Prøv å stå foran bordet, bak bordet, prøv å sitte, prøv å gå rundt og si hei. Viktigste er å teste ut ulike strategier for å finne hva som er enklest for å komme i kontakt med folk.

Image Tenk igjennom hva du vil si
Tenk igjennom hva ønsker å si for å komme i kontakt med folk, og ha ett eller to enkle og åpne spørsmål klare:

Tenk på hvordan du kan gjøre deg mest mulig relevant i møte med den du snakker med! Hvilke saker tror du opptar en småbarnspappa? Er det en ukependler som benytter tog, eller en friluftsinteresser turgåer du snakker med? Se an arenaen og folkene du treffer der.

Forslag:
Åpning:


•    Er du opptatt av [din lokallsak]?
•    Er du naturen viktig for deg?

Spørsmål om medlemskap:

•    Vet du at det koster kun 200,- å bli medlem i Naturvernforbundet, det er jo ikke mye å si ja til er det vel?

•    Kunne du tenke deg å støtte lokalt naturvernarbeid her i [ditt nærområde]?


En enkel måte å sjekke om folk er medlem på eller ikke er å dele ut medlemsmagasinet Natur & miljø. Vis frem magasinet og spør om de har fått det i posten. Om ikke kan du forsøke å verve dem.

 

Artikkelen ble sist oppdatert: 12.08.2015