Gresskar er både pynt og mat!

Skal du lage gresskarlykt til Halloween? Husk at innmaten ikke trenger å gå til spille! Her har vi samlet tre favorittoppskrifter til deg som er opptatt av å redusere matkasting.

Når gresskaret er ferdig uthult og lyset på plass i lykta, hvorfor ikke fortsette gresskarfesten med å lage et par gode retter av innmaten? Du og familien kan nemlig lage lekkert snacks av gresskarkjernene og bruke kjøttet til varmende gresskarsuppe eller barnevennlig pastasaus.

Ristede gresskarkjerner

Ristede gresskarkjerner er godt som snacks, eller de kan brukes i salater og supper.

Ingredienser:
Gresskar
Olje
Salt
Eventuelt litt hvitløk

Sånn gjør du det:
Hul ut gresskaret og pill ut kjernene. Vask kjernene godt i et dørslag under springen og tørk dem i et kjøkkenhåndkle. Bland gresskarkjernene med litt olje og fordel tynt utover en stekeplate dekket med bakepapir. Strø over ønsket mengde salt. Ønskes mer smak kan du tilsette et par finhakkede hvitløksfedd eller annet krydder.  Stek i stekeovn ved 180 grader i 15-25 minutter, til de er blitt lett gylne. Snu litt på kjernene et par ganger i løpet av steketiden og pass på at de ikke svir seg.  Det er også mulig å riste kjernene på stekepanna. Avkjøl og nyt!

Illustrasjonsbilde: Monica Turlui/ Pexels.com

Varmende gresskarsuppe

Denne gresskarsuppen er en favoritt foran peisen på en hustrig høstdag. Kombinasjonen hvitløk, chili og ingefær gjør den passelig spicy. Den kan ellers varieres med ulike smakstilsetninger. Bytt ut fløte med kokosmelk for en litt mer eksotisk variant.

Til 4 personer trenger du cirka:
800 g gresskarkjøtt
1 gul løk
2 gulrøtter
1 ss revet, frisk ingefær
2 fedd hvitløk
1/2 rød chilli
1 l grønnsaks- eller kyllingbuljong
2 dl fløte eller kokosmelk
Olje
Salt og pepper
Eventuelt litt godt brød, rømme og ristede gresskarkjerner til servering

Sånn gjør du det:
Finhakk løk, hvitløk og chili og fres det i en stor kjele i litt olje til løken begynner å bli myk uten at den får farge. Skjær gresskar og gulrøtter i terninger og ha det i kjelen. Stek videre i fem minutter under omrøring.
Hell så over buljong og la det koke til alt er skikkelig mørt, cirka 20-30 minutter. Dess mer tålmodig du er med både steking og koking dess bedre kommer smaken frem. Tilsett revet ingefær mot slutten av koketiden.
Bruk en stavmikser eller blender til å lage suppen jevn.
Ha i fløte eller kokosmelk og kok opp en gang til. Synes du suppen er for tykk kan du tilsette litt mer vann. Smak til med salt og pepper. Om ønskelig kan suppen også smaksettes med litt appelsinsaft eller krydder som revet muskat, kanel eller chilipulver. Dryss gjerne over ristede gresskarkjerner og server med godt brød til. En klatt rømme mildner smaken på suppen viss du synes den ble sterk.

Barnevennlig lasagne med gresskar

Ungene mine digger pasta i alle varianter, men er ikke så glad i spennende tomatsauser. Og de ville aldri spist en rett de visste at det var gresskar i. Så derfor sier jeg ingenting om hva som er i sausen.
Dette er en utrolig god og lettvint oppskrift hvor du kan bruke mye av gresskarinnmaten. Oppskriften på tomatsaus kan selvsagt brukes til vanlig spaghettisaus eller pizzasaus også. Og den kan fint fryses. Lasagne kan man godt lage dobbelt porsjon av og servere dagen etter, putte i matboksen, eller fryse ned til en annen gang.

Til lasagne for cirka 8-10 personer trenger du:
Tomatsaus
3 løk
4 hvitløksfedd
½ chili, fersk (evt ¼ teskje med chilipaste)
3 bokser hakkede tomater + cirka 1 dl vann for å skylle ut av boksene
1 boks tomatpure + litt vann for å skylle ut av boksen
6 dl gresskarinnmat
2 buljongterninger
½ ts salt
1 ts pepper
Basilikum – frisk eller tørket
Oregano – frisk eller tørket
1-2 dl matfløte eller melk
1 ts sukker eller 2 ts honning
Eventuelt to pakker kjøttdeig (ta da litt mindre gresskar)

Ostesaus
2 liter melk
4 ss smør
8 ss hvetemel
300 gram ost
½ ts salt
½ ts pepper
1 pk lasagneplater
Skivet eller raspet ost til topping

Slik gjør du:
Skjær opp løk og stek i litt olje i en stor gryte.
Hakk chili og hvitløk, og ha det oppi gryta sammen med løken. Når den er blitt blank og myk så tilsettes hakkede tomater, tomatpure, buljong og gresskarinnmat. Smak til med salt, pepper og krydder. Sett på lokk og la det koke i cirka 45 minutter. Husk å røre litt innimellom, tilsett litt vann om det blir for tykt. Om du har noen slitne grønnsaker som gulrot, tomat, paprika, sukkererter eller lignende, så kan disse også deles opp og puttes oppi gryta. Men ikke for mye. Etter koking tar du gryta av platen, tar på deg forkle og finner frem stavmikseren. Kjør stavmikseren til alt er blitt en fin og jevn saus. Da oppdager ikke ungene hva som er i sausen, og det er ingen skumle klumper. Hell oppi fløte og sukker og la sausen koke i 10-15 minutter til. Smak på den og tilsett eventuelt litt mere salt og pepper.
Om du ønsker lasagne med kjøtt, så kan du steke kjøttdeig og ha det oppi sausen.

Til ostesausen er det viktig å velge en kjele som er tykkbunnet, gjerne med teflon. Smelt smøret, ikke la det bli brunt. Ha i melet og rør til smør og mel er blitt jevnt. Ha i melk litt etter litt mens du rører forsiktig. Ikke ha for sterk varme, da brenner den seg fort. Når sausen har kokt opp, la den småkoke et par minutter. Så trekker du den til siden og har i salt, pepper og ost. Osten kan godt være i store biter, den smelter likevel.
Legg tomatsaus med øse i en stor, ildfast form eller langpanne. Legg så et lag med ostesaus, og dekk med lasagneplater. Nytt lag med tomatsaus og ostesaus og plater. Om du har plass, kan du lage tre lag, men det holder fint med to. På siste laget med plater legges det et tynt lag med ostesaus, og så osteskiver eller revet ost på toppen.

Stekes midt i ovnen på cirka 200 grader i rundt 20 minutter. Følg med så den ikke blir brent.
Serveres med brød og salat.