MAT OG DRIKKE

Sopp

Sopp er godt, sopp-sanking er helse, soppturer får oss ut og i kontakt med spennende artsmangfold, nygamle lukter og spennende synsinntrykk.

Skal du sanke sopp finnes det enkelte sorter som man absolutt ikke bør spise. Men begynn i den sikre enden! Plukk sikre arter du ikke kan ta feil av, og som ikke kan forveksles med giftige. 

Hvor finner du sopp?

De beste stedene å finne sopp er i langs jorder (overganger og randsoner mellom dyrka og udyrka mark), bekkedrag og såkalte åkerholmer (øyer med udyrka mark i kulturlandskapet med naturlig, variert vegetasjon) og i relativt lavereliggende skog.

De eneste stedene hvor det er lite sopp er i fjæresonen, i bebygde områder og over tregrensa. Våtlendte myrområder er også dårlig soppterreng, uansett hvor det dukker opp.

Men det er alltid unntak, og gode sopper kan dukke opp nesten hvor som helst, og matblekksopp for eksempel, og noen sjampinjonger, opptrer gjerne på plener i parker og hager! Uansett lønner det seg å gå på kryss og tvers, og oppsøke steder med ulik berggrunn, markvegetasjon, fuktighetsgrad og forskjellige typer trær.

Slik kjenner du igjen de noen av de sikre soppene

ImageKantarell

Kantarellen er traktformet og har en kraftig gul farge. «Hatten» vender oppover, og under ser man tydelige riller langs som løper langt ned på stilken. Soppen er kjøttfull og myk med mild smak.

 

ImageMatblekksopp

Kjennetegnes av spiss, smal, høy, hvit hatt med hengende "skjell". Med alderen får den sort blekkrand langs kanten, som fjernes før steking. Soppen er spiselig så lenge skivene er helt hvite. Rosa og mørke deler samt skjellene på hatten fjernes. Mild lukt og smak.

 

ImageRødgul og blek piggsopp

Den rødgule piggsoppen er lys eller mørk rødgul i fargen. Hatten har en ujevn form med bølgete kant og lyse skjøre, pigger under. Kjøttfull. Behagelig lukt og smak. Blek piggsopp er veldig lik på rødgul, men ofte litt kraftigere. Hvit eller beige i fargen, klumpete topp med små pigger på undersiden. Vokser som regel i klynger, og er sprø i konsistensen.

ImageMatriske (furumatriske og granmatriske)

Granmatriske (avbildet) har oransjefarget hatt med sirkelformete soner og blir grønnflekket med alder. Den har en gulrotfarget melkesaft som blir vinrød etter femten minutter. Kjøttet er sprøtt og smuldrer lett. Mild, av og til besk smak. Furumatriske er oransje og har gulrotfarget saft som ikke skifter farge.

ImageFåresopp

Kjennetegnes av gråhvit hatt, ofte med tørt, sprukket og ruglete mønster. Fargen er hvit, gråhvit eller gulaktig. Fåresoppen har ørsmå porer på undersiden, og flere sopper kan være sammenvokst. Kjøttet blir gult når den stekes. Mild lukt og smak.

Tips til soppturen

Ha gjerne med dette når du drar på sopptur:

  • Kurv
  • Kniv
  • Soppbok
  • Niste

Tilberedning av sopp

Rett fram tilberedning innebærer rensing, kapping  i biter og fjerning av markspiste og råtne deler. Tørrsteik soppen til den har «saftet seg», og avgitt kraft er fordampet. Dersom det er mye væske, hell unna og tilsett den som del av saus eller kraft. Ettersteikes i litt smør med salt og pepper.

Sopp er ekstremt anvendelig, enten det er som egen forrett, som tilbehør til eller ingrediens i fisk-, kjøtt- eller pastaretter – kort sagt det meste. Og det skal latterlig lite til for å gi soppretter et solid løft: Bland med stekt finhakket løk, og/eller bacon, la den surre i rømme, evt fløte, evt helmelk, til nød lett. Kjør på med persille, gressløk eller annet bladkrydder, det er bare å prøve seg frem.

Les om bær og ugress du kan spise i naturen. God tur!

Artikkelen ble sist oppdatert: 12.10.2018