Støre og Solberg på kollisjonskurs med folket

Folkeaksjonen, Naturvernforbundet og Bellona reagerer kraftig etter uttalelsene fra Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Det var under årskonferansen til Norsk Olje og Gass at Arbeiderparti-lederen ga full støtte til regjeringen og statsministerens oljepolitikk. I tillegg benyttet Støre anledningen til å gjenta at Arbeiderpartiet ønsker å sette i gang en åpningsprosess for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det har tidligere kommet sterke signaler fra Gahr Støre om at Arbeiderpartiet skulle gå i en grønnere retning.
– Støres skuffende støtte til regjeringens flytting av iskanten og oljeboring i sårbare områder i nord tyder på at Arbeiderpartiet er like fossile og gammeldagse som før. Skal vi unngå dramatiske klimaendringer og satse på framtidens arbeidsplasser, må vi legge om kursen og la olje ligge, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet. 

Folkeaksjonen mener AP-leder Jonas Gahr Støre er på kollisjonskurs med folket når de går inn for en åpningsprosess for oljeutvinning i de sårbare havområdene i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Her skulle Støre benyttet anledningen til å sette Arbeiderparti-skuta på ny kurs. En åpning for oljeboring i våre mest verdifulle havområder er å styre skuta i full fart mot et skjær, sier leder i Folkeaksjonen Bente Kristine Lorentzen

En undersøkelse fra TNS Gallup viser at over 40 prosent av den norske befolkningen tror at olje og gass ikke lenger vil være viktig for norsk økonomi og velferd etter 2035. I tillegg tror en av fire nordmenn at fornybar energi vil ha utkonkurrert all fossil energi innen 20 år.

– Lederne for de to største partiene klamrer seg fast til en miljøskadelig og klimaforurensende politikk, og er åpenbart på kollisjonskurs med folket, sier Fagrådgiver i Bellona, Silje Lundberg.
– Det er nærmest blitt tradisjon for politikerne og overkjøre faglige tilrådninger for å trøste oljeindustrien, det burde ikke vært mulig i 2015, sier Lundberg.