Du er her:

Slik unngår du at sykkelen blir stjålet

For de som bruker sykkelen til sine hverdagslige gjøremål, blir det trøblete hvis sykkelen stjeles. Derfor vil vi gi noen gode tips til hvordan du kan holde sykkelen trygg.

Det er flere og flere som sykler i Norge, men sykkeltyveri kan gjøre at folk vegrer seg for å ta sykkelen i bruk, eller slutter å sykle hvis de mister sykkelen, særlig om sykkelen blir stjålet flere ganger. I følge SSB, ble 13 641 sykler stjålet i Norge i fjor og det er trolig en underrapportering siden ikke alle tyveri blir anmeldt. I tillegg kan det virke som at flere tyver har fått øynene opp for dyre sykler.

Dessverre, er det umulig å fjerne risikoen for sykkeltyveri helt. Alle låser kan bli kuttet med riktig verktøy og nok tid, men det er mye du kan gjøre for å redusere risikoen. Dessuten får du en sterkere sak hos forsikringsselskapet, dersom sykkelen er låst på en forsvarlig måte. Det er et fint plaster på såret og få utbetalt forsikringspenger, slik at du har råd til å erstatte sykkelen som har blitt borte.

 

Hva kan jeg gjøre?

Bruk en god lås (og kanskje flere låser).

Det har blitt sagt litt spøkefullt at man bør låse sykkelen sin ved siden av en dyrere sykkel som er dårligere låst. Hvordan bør du låse sykkelen din for å unngå at det er din sykkel som er dårligst låst? Det viktigste er å unngå tynne kabellåser. De låsene kan bli kuttet i løpet av sekunder uten bruk av spesialisert eller bråkete verktøy.

Det finnes gode alternativer til kabellåser, som er betydelig vanskeligere å bryte opp. Eksempler på tryggere låser er foldelåser, tykke kjeder, og U-formede låser. Generelt må man vurdere sikkerhet, vekt og kostnad av låsen opp mot verdien av sykkelen som skal beskyttes. I fjor testet NAF forskjellige låser og det gir en god oversikt: https://www.naf.no/forbrukertester/test-av-utstyr/test-av-sykkellaser/

 

Lås sykkelen på rett måte.

Alt for ofte ser man et ensomt hjul låst fast i en stang uten tegn til sykkelen hjulet tilhører. Ikke gjør sånn, lås alltid rammen til noe sikkert, eller enda bedre: Lås både hjulet og rammen til noe sikkert. Vil du toppe dette: Bruk en ekstralås for å forsikre at begge hjulene er beskyttet.

Når du låser sykkelen, er det er også bra om du kan plassere låsen slik at det er vanskelig å komme til med verktøy for å bryte opp låsen.  

 

Sykkelen bør låses til noe fast og trygt

Hva er sikkert å feste sykkelen til? Husk å tenke igjennom hvor solid og fastspent det du låser sykkelen i, faktisk er: Et sykkelstativ i massivt metall sementert i bakken, er tryggere enn et løst og lett sykkelstativ på bakken. En flaggstang er tryggere enn en tynn gren.

Her er et eksempel på noen tyver som hugget ned et tre for å ta sykkelen: https://www.nbcphiladelphia.com/news/local/Thieves-Chop-Down-Tree-to-Steal-Bike-Owner-Philadelphia-Fishtown-389924642.html

 

Tenk over hvor du parkerer sykkelen/parker sykkelen med omhu

Lås sykkelen på steder hvor det er mange mennesker som kan oppdage mistenkelig oppførsel. Ikke la sykkelen overnatte på offentlige steder. Om det er mulig, er det best å ha sykkelen på lukket og avlåst område. Dersom du har en spesielt dyr sykkel og en ikke fullt så trygg bod kan du vurdere om du vil ta den med inn i varmen. En stilig retrosykkel kan jo være kult interiør i en hipsterleilighet på Grünerløkkka.

 

Hold elsykkel trygg

Når det gjelder elsykkel er det noen egne tips som kan være greie å ha med seg. Dersom du har et avtagbart kontrollpanel eller display bør du ta det med deg. Batteriet bør enten låses fast i sykkelen eller enda bedre; tas med. Lader eller annet løst tilleggsutstyr av en viss verdi bør heller ikke oppbevares med sykkelen.

  

Forsikring

Hvis sykkelen din koster mindre en 10 000 kr er det ofte nok med innbo- eller reiseforsikring. For de som har kjøpt noe dyrere kan det være lurt å sjekke hva innbo- og reiseforsikring faktisk dekker.

Dersom den ikke dekker et tap av sykkel godt nok kan du 1. Snakke med forsikringsselskapet ditt for å se om det er mulig å inkludere en sykkel i forsikringsavtalen som du allerede har eller 2. tegne en egen sykkelforsikring eller verdiforsikring for sykkelen.

Les mer om forsikring av sykkel hos Syklistenes Landsforening .

 

Registrere sykkelen din

Dersom du registrerer sykkelen din (med rammenummer) hos Securmark (tidligere Falck Sykkelregister) eller et annet sykkelregister, gjør du det vanskeligere å videreselge sykkelen din om den blir stjålet, og øker sannsynligheten for at den kommer tilbake til deg. I tillegg kan noen forsikringsselskaper senke egenandelen dersom den er registrert i et slikt register. Det er nemlig ikke en fordel bare for deg, men også for forsikringsselskapet om flest sykler kommer tilbake til sin egentlige eier.

Dersom du ikke registrerer sykkelen din bør du uansett ta bilde av eller skrive ned rammenummer, og ta vare på dette i tilfelle den blir stjålet.

 

Be om tryggere sykkelparkering

Arbeidsplassen din, stamkafeen, nærbutikken, boligblokka di og byen du bor i, kan alle gjøre tiltak for at sykkelen står tryggere parkert. Eksempel på positive tiltak er sykkelhotell på togstasjoner i Oslo, Bærum og Asker som tilbyr et trygt sted for å parkere sykkel over lang tid for dem som skal videre med toget. Mange arbeidsplasser har begynt å ta sykkelparkering mer på alvor. Bor du i et borettslag eller sameie med dårlige parkeringsmuligheter kan du ta opp med styret om du kan lage bedre sykkelparkering.

 

Oppfordre sykkelprodusenter og -selgere til å lage tryggere sykler

Syklene kan bli bedre tyveri-sikret. For eksempel inkludere GPS i sykkelen eller en form for system der sykkelen din blir oppsporet, noe som allerede er i gang på noen nye sykler, men er langt fra en industristandard. Bruk stemmen din, oppfordre sykkelprodusenten til å tyverisikre syklene.

 

Be politiet ta sykkeltyveri på alvor

Det er dessverre ikke overraskende å få et brev i postkassa om at saken din har blitt henlagt. Politiet har for lite bevis til å fakke tyven. Samtidig har politiet sykkelauksjoner hvert år, der sykler som ikke har funnet eieren sin blir auksjonert bort. Det er nok mye å hente på mer konsentrert innsats på å redusere sykkeltyverier i Oslo. Du kan oppfordre politikere og politi på å øke innsatsen for sykkeltyveri.

 

Med dette håper jeg at du holder sykkelen din trygg og får penger igjen fra forsikringen hvis uhellet først er ute!