Du er her:

Kollektivtrafikk

Kollektivterinalen i Schaffhausen er enkel, men oversiktlig og trygg. Alle bussruter møtes her hvert 10. minutt. Foto: Hans Ivar Nesse.

Klimavern i praksis

Bussbytte uten ventetid

I den sveitsiske småbyen Schaffhausen slipper man å vente når man skal bytte buss. Alle rutene møtes hvert tiende minutt utenfor jernbanestasjonen. Innbyggerne i Schaffhausen bruker bussen mye mer enn i de fleste andre småbyer i verden, og sentrum er levende og fritt for biltrafikk.

Den lille byen Schaffhausen (45 000 innbyggere), beliggende i nordre del av Sveits, er blant verdens beste småbyer når det gjelder kollektivtrafikk. Byen er kjent for sine vakre bygninger og levende sentrum fullt av kafeer, restauranter og handel. Sentrum er lett tilgjengelig med buss og tog og er tilnærmet bilfritt. 
 

Image
Foto: Hans Ivar Nesse

Alle bussrutene møtes hvert tiende minutt (00, 10, 20, 30, 40, 50) utenfor jernbanestasjonen, som ligger et kvartal utenfor sentrumskjernen. Skal man bytte fra en rute til en annen, slipper man å vente mer enn noen få minutter. Bussene er stillegående og har høy komfort, blant annet "kneler" de ved holdeplassene slik at det er lett for alle å komme seg inn og ut av bussene. 

Takstsystemet er enkelt. De som har sesongkort har overgang til alle ruter, tog inkludert.  Enkeltbillettene er dyre, men det er gode rabattordninger for de som vil kjøpe rabattkort.

Folk lar ofte bilen stå. Hver innbygger i Schaffhausen foretar ca 300 reiser med kollektivtrafikk per år. I kantonen (fylket) gjøres 28,3 % av reisene med kollektivtrafikk. I Vestfold er kollektivandelen 5 % og i Tønsberg 7 %. 

Løpende utgifter og investering i vognpark og infrastruktur finansieres av inntektsskatt (5 % av kommunens samlede intektsskatter), av billettinntektene og av parkeringsavgifter. Allerede i 1973 ble det vedtatt at alle parkeringsavgifter i byen skulle settes av til kollektivtrafikken. Større nyinvesteringer finansieres av kantonen (fylket), og blir avgjort ved folkeavstemming.

Image
Foto: Hans Ivar Nesse

Kilder:

  • Studitur for ATM-samarbeidet Buskerudbyen, 29.9-1.10 (http://www.buskerudbyen.no/~/media/Files/Documents/Rapporter/Studieturer/Rapport_fra_studietur_til_Sveits_2010.ashx)
  • Statistik Schweitz, Bundesamt für Statistik (http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/de/index.html)

Artikkelen ble sist oppdatert: 11.07.2016