«Dette var ei perle»
Naturvernforbundet i Agder & Vennesla går hardt ut mot hogstfirmaet AT Skog.
Saken har vakt oppsikt hos Naturvernforbundet sentralt. Hogstfirmaet sier hendelsen er veldig beklagelig.
– Tidligere var dette ei perle, sier en opprørt Jan Thomassen i Vennesla Naturvernforbund.
Nylig fikk de tips om et hogstfelt i skogen øst for Hagen mellom Grovane og Samkom. Dette tipset har også fått Naturvernforbundet sentralt til å reagere.
– Alt dette vil føre til store endringer både i landskapet og for livet i vannet, sier Thomassen.
Mandag tok han med seg Peder Johan Pedersen som leder Naturvernforbundet i Agder.
– Det er så deprimerende at det er nesten ikke til å finne ord, sier han. Det er firmaet AT Skog som står for hogsten i området.
– Skogeier har gitt arbeidet til profesjonelle, og skal på ingen måte klandres her. Det er vi som har ansvaret her og det er veldig beklagelig. Hendelsen har vi orientert Statsforvalteren om, sier Arne Eiken som er teamleder i AT Skog.
• Les hele AT Skogs tilsvar lenger ned i saken.
Jan Thomassen leder Naturvernforbundets lokallag i Vennesla
– Oppsiktsvekkende
- Naturvernforbundet reagerer på flere ting ved hogstfeltet
- Det er kjørt med tung hogstmaskin gjennom en bekk. Dette har skadet bekkeløpet og ført til avrenning til bekken som fortsetter ut i Rogåna. Denne elva fortsetter i sin tur ut i Otra. Forurensingen har ifølge Naturvernforbundet pågått i flere dager.
- • Langs Kalvetjønn er det hogget trær helt inntil vannkanten. Naturvernforbundet viser til at trærne som er hogget ligger innenfor kantsonen, som er på minimum ti meter. Dette har også ført til avrenning ned i tjønna.
- • Det er gjort gravearbeid i skråningen ovenfor Kalvetjønn. Forbundet mener dette burde blitt søkt om. Regelverket sier at det kan lages en trasé på maks 150 meter før det må søkes tillatelse, hvis det er nødvendig for å komme til med hogstmaskiner.
- • Ospetrær med hul stamme er også hogget. Flere fuglearter er avhengig av slike trær med hul stamme for å ruge fram kull. Slike trær omtales ofte som livsløpstrær.
Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet Agder sier han har vært i kontakt med forbundet sentralt om saken.
– Der har vi en fagperson som følger opp saker knyttet til flatehogst. Han fortalte at dette er blant de aller verste hogstområdene han har vært borti. Kanskje har det vært et lignende tilfelle i Trøndelag, så dette er ganske oppsiktsvekkende med tanke på hva vi har sett i Norge tidligere, sier Pedersen.
– Her er det så store naturskader som er påført, og det vil ta mangfoldige år før dette er restaurert. I tillegg gir det store klimagassutslipp når man bearbeider mark på den måten, sier Pedersen.
Han mener skadene i naturen på hogstfeltet er klare brudd på skogbruksnæringas egne forskrifter.
– Selv om det ikke medfører straffansvar å bryte disse, vil det bidra til et omdømmeproblem for hele næringa når disse forskriftene blir brutt, sier Pedersen
Varslet selv til Statsforvalteren
Arne Eiken i AT Skog sier de ble gjort oppmerksom på avvikene på fredag.
– Da begynte vi å sjekke ut saken, og fant avvik. Et av avvikene var at vi ikke hadde laget ei midlertidig bru over bekken. Et annet gjelder trærne som er hogget innenfor kantsona, sier Eiken.
Han forteller at selskapet orienterte Statsforvalteren i Agder mandag.
Når det gjelder gravearbeidet Naturvernforbundet påpekte, sier Eiken at de vil ta dette punktet med i sine undersøkelser som nå er satt i gang.
– Naturvernforbundet reagerte også på at det er hogget ospetrær med hule stammer. Hvordan vurderer dere dette?
– Dette vil også bli en del av gjennomgangen, sier Eiken.
Han legger til at det er tegnet inn partier med livsløpstrær i området som skal stå igjen etter hogsten.
Arne Eiken
• Teamleder skog Agder, i AT Skog
Skal tilbakeføre landskapet
Teamlederen forteller at de også går gjennom en miljørapport for området før hogsten settes i gang.
Siden de følger PEFC-standarden, skal alle som sitter i maskinene være godt kjent med hvilke trær som kan hogges og hvilke trær som skal stå.
– Hva har gått feil her?
– Vi har ikke kommet så langt i prosessen enda at vi kan slå fast det. Men PEFC standarden stiller krav til at alle som sitter i hogstmaskinene skal ha gjennomført kurs, som nettopp forteller hvordan man skal ta hensyn til blant annet kantsoner. Her har det skjedd avvik, og det vil vi dykke videre ned i, sier Eiken.
– Hvordan skal dere restaurere området etter at hogsten er ferdig?
– Vi skal slette sporene etter hogstmaskinene. PEFC-standarden gir også en definisjon av skader, og stiller krav til hva som skal utbedres.
Tror folk flest vil reagere
Jan Thomassen og Peder Johan Pedersen mener hogstfeltet i Vennesla viser at tida er overmoden for å gi naturen større verdi i samfunnet.
– Lovgivningen som skal regulere skogbruk i Norge er svært liberal, og den gir tiltakshaver stor frihet til slik hogst som påfører naturen stor skade. Vi ønsker et lovverk som er mye mer på naturens side, og gir en langt bedre beskyttelse av miljøet. Selv om vi ser behovet for å ta ut skog, kan det gjøres på en mer miljøvennlig måte, mener Pedersen.
– Og jeg tror folk flest vil reagere på en slik fremferd i naturen som vi har sett her, legger han til.
Thomassen og Pedersen mener samtidig at forståelsen for at naturen må beskyttes bedre er i ferd med å øke blant folk.
De viser blant annet til NRK-artikkelen Norge i rødt, hvit og grått, som satte søkelys på nedbygging av natur.
– Nå må vi komme sammen og få til forandring i samfunnet, sier Thomassen.