Farlige funn under strandrydding

Det har på nytt dukket opp giftige ampuller langs kysten vår, disse ble brukt av Tyskerne for å identifisere hvilke typer stridsgass, som var i området. De ble dumpet sammen med våpen og ammunisjon da krigen var over. None av disse inneholder blåsyre eller cyanid

I det siste har det på ny dukket opp giftampuller langs kysten vår, og vi som rydder strendene har større sannsynlighet for å dumpe borti slike.

Giftampullene ble brukt av tyskerne for å sjekke om det var stridsgass i bygninger under krigen, og ble dumpet sammen med våpen og ammunisjon da okkupasjonen var over.

De er typisk 6 centimeter lange sylindre fylt med små glasskuler, og er merket med fargede bånd som identifiserer innholdet. Alle ampullene er giftige, og kan inneholde blåsyre eller cyanid.

– Det er viktig å huske på at fargemerkingen på ampullen kan ha blitt utydelig eller helt borte etter å ha ligget i sjøen eller naturen i mange år

Foto: Forsvarets Forskningsinstitutt

Kan være svært giftige

Den farligste av ampullene er merket med to grønne ringer og inneholder kaliumcyanid. Stoffet gir øyeblikkelig lammelse av åndedrett. Et inntak av 50 mg kan være dødelig – og en ampull inneholder ca. 80 mg.

Dersom glasskulene er intakte kan de være til hjelp ved identifisering. Ampullen med kaliumcyanid kan identifiseres ved at en av glasskulene har et hvitt fast stoff.

Ampullene er ikke farlige dersom de er intakte, men etter 70 år på havets bunn kan de være skadet. Dette gjelder særlig om de har blitt skylt opp på land. Felles for alle er at man ikke skal plukke dem opp.

Ampullene vaskes gjerne opp etter stormer og uvær, og når våren kommer kan de dukke opp på stranden. Dette er spesielt farlig dersom barn finner dem.

Også når man plukker søppel på stranden eller har en ryddeaksjon under vann kan ampullene dukke opp.

Dersom man finner slike ampuller er det altså viktig at man ikke rører dem, men sikrer stedet og kontakter politiet tlf 02800.

Marflo.no har laget en bildeguide for å identifisere farlige gjenstander man kan finne når man driver med strandrydding. https://www.marfo.no/artikkel/bildeguide-for-farlige-gjenstander/

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen/Facebook

Fakta

Foto: Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)