Hettemåkene elsker Mosvatnet

Sjelden er det sett flere hettemåker i Mosvatnet enn i år. Bare for få dager siden ble det registrert over 800 måker på holmen og rundt 200 i Andedammen. Alt ligger til rette for et rekordår for den rødlista hettemåken.

Suksessen i Mosvatnet har to forklaringer: Det ene er den årvisse krattryddingen som Naturvernforbundet gjennomfører. Det andre er den gode tilgangen på mat i området.

Til neste sesong vil hettemåkene få bedre plass. Etter avtale med Stavanger kommune skal vi rydde resten av holmen for trær og kratt.

Torvmyra på Vassøy har vært en god hekkeplass for hettemåker i en årrekke. Også her har gjengroing vært en utfordring. I flere år var myra tom for fugl på grunn av krattskog. Nå har kommunen ryddet myra og hettemåkene er tilbake.

Det bør også Randaberg kommune gjøre med Hålandsholmen i Hålandsvatnet. Holmen som kommunen har vernet som spesialområde naturvern, er i dag lite egnet som hekkeholme på grunn av en massiv gjengroing. Tidligere i år var det 600 hettemåker ved holmen, men nå er det ingen igjen.

En oppfordring til alle kommuner på Jæren som vil gjøre en konkret innsats for hettemåkene: Sørg for å rydde de gamle, kjente hekkeplassene. Et enkelt og lite kostbart tiltak, med stor nytteverdi for artsmangfoldet.