En temmet foss i Hylsfjorden

Er det noe som heter fosse-kulisse? I så fall har jeg sett en i Hylsfjorden. Buldrende, mektige, ville Lingvongfossen er kneblet og regissert til en pen og pyntelig kulisse i fjellveggen.

Jeg har sett Lingvongfossen flere ganger i vårløysninga, vel og merke før Elkem Saudefaldene fikk den skandalløse tillatelsen til å temme den villeste og flotteste fjordfossen i Rogaland. Den gang buldret enorme mengder snøsmeltevann seg gjennom en dyp canyon før ferden ble avsluttet med et mektig fall direkte i fjorden. Fossen var synlig fra langt ute i fjorden. En sky av vanndamp lå som en fuktig dis  langt ut fra land. 

Gjensynet med Lingvongfossen var ikke hyggelig. Det ville vårdramaet er borte, skrudd av og styrt av et minstevannføringsregime. Fossen er ikke tørr, på langt nær. For førstegangsoppdagende ser den sikkert pen og pyntelig ut. Men for meg og andre som vet hva fossen har vært god er gjensynet trist og vemodig. 

Så får vi håpe at det var verdt  det. Å ofre fossen for fornybarsatsing, klimatiltak eller hva de andre grønnmalende argumenter. heter.