Engasjerende kråkeundervisning

Forrige uke kom elever fra både Tjensvoll og Kongsgård skole til Mostun natursenter for å lære mer om kråkene i Stavanger. Både lærere og elever var overrasket over at hele 20 000 kråker og kaier samles for å overnatte ved Mosvatnet på vinteren.

Klassene fra Tjensvoll og Kongsgård skole deltok på det vellykkede undervisningopplegget «Hvorfor elsker kråkene Mosvatnet?» som holdes av kråkeekspert Øyvind Gjerde på Mostun natursenter i vinter. En av klassene kom så tidlig på morgenen at de rakk å få med seg en vandring i «kråkeskogen» sør for natursenteret før foredraget. Dermed fikk de opplevde den magiske stemningen og lyden av tusenvis av kråker og kaier som sitter i trærne før de legger ut på dagens matsøk.

Elevene var nysgjerrige på hva som får så mange kråkefugler til å samles for å overnatte ved Mosvatnet, og Øyvind kunne fortelle at det blant annet er fordi de da slipper unna sin farligste nattefiende, hubroen. Elevene fikk også med seg et nyttig tips; hold deg på østsiden når du går på skøyter på Mosvatnet, så unngår du å snuble i kråkebæsj og blåskjellbiter. Kråkene sitter gjerne på isen på kvelden, og mange av dem har vært ute og spist skjell på kysten på dagen. Skjellbitene går ufordøyd gjennom kråkemagen, og en skøyteis som er strødd med skjellsand hjelper såvisst ikke på glien.

Vi har fortsatt kapasietet til å ta imot flere skoleklasser på det engasjerende undervisningopplegget om kråketrekket, så bare ta kontakt hvis det er av interesse (se vedlegget for mer informasjon).