Flyteholmen ankommet!

For en uke siden ble avtalen inngått, og i dag var Vestlandsbryggen fra Kleppestø på plass med mannskap og materiell. I løpet av få timer ble fire flytebrygger boltet sammen til det som skal bli Rogalands og kanskje landets første flytende fugleholme. I påvente av et isfritt Mosvatn blir holmen liggende i opplag i bukta ved Mosvangen Camping.

– Et uvanlig, men kjekt oppdrag, sier lederen av Vestlandsbryggen, Eilif H. Rasmussen. Han legger til at det ikke er spesielt komplisert, annet enn at man må tenke som en fugl. – Vi må sørge for at holmen blir minst like god og anvendelig som om den skulle være laget av naturen sjøl, sier han. 

Kort fortalt blir holmen på omlag 48 kvadratmeter. Toppdekket består av vannfast kryssfinerplater som tidligere har vært brukt på Øyafestivalen i Oslo. Flåten blir forsynt med skråstilte bord som stikker ned i vatnet, med sklikanter som skal gjøre det enkelt for fugleunger å komme seg opp på flåten. På toppdekket skal det legges drenerende grus og bygges en vegetasjonskasse som dekker omlag 40 prosent av arealet. Det øvrige arealet skal være åpent. 

Når isen forsvinner skal flåten slepes til ankringsstedet ca 100 meter fra land på nordsiden av Mosvatnet. Så blir det spennende å se hvem det er som tar den kunstige holmen i bruk som hekkeplass. Den er utformet med tanke på hettemåke og andefugler. Men det vet vi ikke sikkert før til våren. 

Hekkeholmen er finansiert og eid av Stavanger kommune. Naturvernforbundet skal ha ansvaret for tilsyn og vedlikehold. Den kunstige holmen skal være i bruk i Mosvatnet inntil den blir erstattet av en permanent løsning. 

Bildetekst: Avtalt på tirsdag og levert en uke seinere. Eilif H. Rasmussen var rask med å få fugleholmen på plass i Mosvatnet.