Jubel for Lofoten-nei

Naturvernforbundet feirer regjeringens nei til åpning av Lofoten, Vesterålen og Senja, og sier de rødgrønne har gitt miljøet en historisk seier. – Dette er en gledens dag for alle som har stått på for å holde disse områdene oljefrie, det er en seier for sårbar natur, fiskeriene og miljøvennlige arbeidsplasser i nord, jubler Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet. Natur og Ungdom inviterer til feiring på Arnagern i morgen kl 12 (lørdag)

Etter en rekke forskningsprosjekter, rapporter, lange forhandlinger, fakkeltog, debatter og politisk spill på høyt nivå, kom i dag beskjeden fra den rødgrønne regjeringen: Oljeindustrien får ikke den konsekvensutredningen og åpningsprosessen den har ønsket seg i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Naturvernforbundet kaller det en historisk avgjørelse, og mener saken markerer et veiskille for Norge.

- Det er en historisk dag, og de rødgrønne fortjener stor takk. Dette er et bevis på at det nytter å stå på! Vi har hatt forskerne på vår side hele veien, vi har fått stadig nye rapporter om de unike havområdene i nord. Denne kunnskapen kombinert med et fantastisk engasjement over hele landet, har gjort at vi har klart å stanse en mektig og desperat oljelobby, sier Haltbrekken.

Viser at det nytter

I 2006 la regjeringen frem den gjeldende forvaltningsplanen for havområdene i nord, men ville da ikke åpne de omstridte områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja fordi de var for sårbare og verdifulle til at oljeindustrien kunne slippes til. Mange spådde da at det likevel ville gå bare få år før oljeborrene ble satt i jorda. De tok feil.

– Denne beslutningen er ei beslutning basert på kunnskap. Vi er sikre på at mer kunnskap vil styrke vår sak. For hver rapport som har kommet, er våre argumenter blitt styrket. Det at regjeringen har lyttet til miljøkunnskapen, er viktig og lover godt for kommende miljøkamper. Dagens avgjørelse er en inspirasjon til å fortsette å kjempe mot Norges største forurenser, oljeindustrien, sier Haltbrekken.

Stavanger Natur og Ungdom inviterer alle naturvernere i oljebyen  til feiring av seieren på Arnagern fra kl. 12. Møt opp!