Kraftutbygging truer Jørpelandselva

Denne artikkelen er automatisk importert, og kan inneholde formatfeil. Ta kontakt med rogaland@naturvern.no dersom du vil vi skal redigere artikkelen.

NATURVERNFORBUNDET I ROGALAND

21. september 2004 Kraftutbygging truer Jørpelandselva

Søndag 26.september 2004 kan du velge mellom to turer med «Riskafjord II». Du kan bli med båten til Breivik i Høgsfjord og gå på fellestur med Turistforeningen over Vårlivarden til Hommersåk. Eller du blir med «Riskafjord II» videre til Jørpeland. Der venter naturloser fra Jørpelandselvas Venner og tar deg med på en tre timers tur langs elva. Se detaljene lenger nede.

Jørpelandselva er et regulert vassdrag. Men kraftanleggene er gamle og må opprustes. Jørpeland Kraft lanserer i høst to utbyggingsalternativer. Det ene er en ren opprustning som vil doble dagens kraftproduksjon. Det andre alternativet er langt mer omfattende og innebærer blant annet overføring av mindre vassdrag i Preikestolsområdet.

Miljø- og friluftlivsorganisasjonene i Strand sier ja til opprustningsalternativet fordi elva da vil beholde vannføringen stort sett som idag. Og det er til å leve med. Det betyr at dagens allsidige bruk av elva og områdene omkring kan forsette som før, og endog bli bedre. For Jørpelandselvas Venner mener det kan gjøres mye for å fremheve vassdragets rike og svært varierte kulturhistorie. Elva har også store muligheter for å bli enda bedre tilrettelagt for ulike former for friluftslivsbruk. Det vil venneforeningen vise og forklare underveis på rundturen i vassdraget. I tillegg vil det bli presentert en rykende fersk plakat som er laget av Smedsvig Landskapsarkitekter på oppdrag for venneforeningen.

Begge turene har felles avgang, fra Hommersåk kl. 10 og kl. 11 fra Skagenkaien i Stavanger.
Ankomst Breivik i Høgsfjord ca. kl. 12 og ankomst Jørpeland ca kl. 13.

Fra Jørpeland blir det en ca. 4 kilometer lang tur på begge sider av elva. Turen tar ca. tre timer og for det meste går turen på gode turveier. Det er et parti med en enkel terrengsti ved laksetrappa i fossen.

«Riskafjord II» går fra Jørpeland kl. 16 og anløper Hommersåk ca kl. 17.30. Der tar vi ombord fellesturen fra Vårlivarden og er i Stavanger kl. 18.

Turene koster det samme som før: 120 for voksne, 60 for barn og 250 for familie (2 +2 B)
Billettsalget starter på Skagenkaien 1/2 time før avgang. Du kan kjøpe billetter i Stavanger Turistforenings butikk fra onsdag.

For mer informasjon www.stavanger-turistforening.no eller tlf. 51 84 02 00.

Vel møtt!

Relaterte saker:

16. september 2004 Klart for kamp om Jørpelandselva (Stavanger Aftenblad)

21. juli 2004 Kjemper mot vann i rør ved Preikestolen (Stavanger Aftenblad)

10. juni 2004 Forening mot Jørpeland-utbygging (Stavanger Aftenblad)

9. juni 2004 ? La elva leva (Strandbuen)

24. mars 2004 Laksen vil dø (Strandbuen)

21. juli 2004 Kjemper mot vann i rør ved Preikestolen (Stavanger Aftenblad)