Naturbokhandel på Mostun

Mostun Natursenter åpner dørene igjen på søndag (29.01). Da kan du blant mye annet ta en titt på vårt utvalg av lokale naturbøker. I fjor var det særlig boka «Naturen i Strand» som utmerket seg. Et praktverk utgitt av særdeles profesjonelle amatører. Stikk innom Mostun på søndag og se selv. Vi har åpent fra kl. 12 til kl. 15.

Her følger utdrag av en bokomtale somn sto i siste nummer av Rygjavern (nr 3-2011):

«Strand har fått sin naturbibel

Noen elsker sitt lokale naturmiljø så høyt at de synes det  må dokumenteres for all verden. Men en ting er å ville det, noe annet er å gjøredet.  Et knippe naturentusiaster fra Strand kommune har gjort det. Og resultatet som er presentert  mellom to permer og over 396 sider er mildt sagt imponerende.

De som allerede har bladd seg gjennom praktverket «Naturen i Strand» ser at det ligger et voldsomt arbeid bak. Uendelig mange timer og dager, år inn og år ut, på jakt etter lyset og det gode motivet. Kombinert med en inngående kunnskap  om natur og lokale forhold, vil «Naturen i Strand» stå som et standardverk i lange tider. 

Det er et trettitalls medlemmer i Strand Fotoklubb som har lagetboka. Den vesle fotoklubben har utmerket seg over lang tid. God kontinuitet, stor entusiasme og en utpreget evne til å formidle sine fotografiske blinkskudd fra den mangfoldige naturen i Ryfylke-kommunen. I 20 år har klubbens medlemmer utgitt en egen naturkalender med motiver fra kommunen. Det har vært en økonomisk suksess. Såpass bra at fotoklubben har lagt seg opp penger nok til å gå gang med den store drømmen om å utgi bok.

Dyp naturinnsikt

Resultatet har blitt noe langt mer enn en samling med gode bilder. Det er det mange som kan ta. Det unike med «Naturen i Strand» er bruken av bildene. Fotografene besitter nemlig dyp artskompetanse og inngående lokalkunnskap. Denne kunnskapen har de øst av på en behersket måte. Tekstene til bildene er nemlig korte, konsise og innsiktsfulle. Forfatterne har ikke falt for fristelsen å fortelle alt de vet, men har tilrettelagt tekstene for det store, naturinteresserte publikum. Godt gjort!

Den neste genistreken er oppbyggingen av boka, eller strukturen om du vil. Bilder og tekster er delt inn i åtte kapitler, hver markert med egen fargekode. Her er fem kapitler om kommunens naturkategorier, øyene og fjordene, skogene, hei og fjell, kulturlandskapet og vann, vassdrag og myr.

«Naturen i Strand»
396 sider, gjennomillustrert.
Redaksjon: Arvid Tjøstheim, Gunleif Helland, Ove S. Førland og Leif Bruntveit.
Utgiver: Strand Fotoklubb 2011
Grafisk utforming og produksjon: Torhilds Reklamebyrå AS
Trykk: Gunnarshaug, Stavanger

MOSTUNPRIS: Kr. 300,-