Rollo fyller 90

I 40 år var han naturvernets mest profilerte talsmann i Rogaland. I morgen, mandag 11.november fyller Rolv Egelandsdal 90 år.

Knutsen, Jan

Naturvernere har kommet og gått, men Rollo har bestått. Fra han første gang ble valgt til formann i Rogaland Naturvern i 1975 har han ustanselig og ustoppelig jobbet for naturvernet. Først og fremst i regi av Naturvernforbundets fylkeslag, men også som formann i Stavanger Turistforening. Engasjementet for naturvern og friluftsliv har han hatt med seg fra ung alder, men det politiske engasjementet ble for alvor tent da kraftutbyggerne ville drukne Dyraheio i Suldal.

Sammen med daværende fylkeslagsleder Asbjørn Simonsen og fylkeskommunens naturvernkonsulent Per F. Pallesen gjorde Egelandsdal en formidabel innsats for å berge det som berges kunne. Ingen enkel utfordring i et fylke der kraftutbygging ble sett på som en ren velsignelse. Rollo og hans kumphaner klarte mot alle odds å berge Mostøl og Vormo og å redusere Blåsjømagasinets utstrekning i nord. 

– Sett i lys av den sterke politiske utbyggingsviljen, har vi grunn til å være stolte over resultatene vi oppnådde i Ulla-Førre saken, uttalte Rollo i et intervju med Rygjavern i 2003. 

Da Rolv Egelandsdal sluttet som distriktssjef i SAS i 1988 var veien kort til Naturvernforbundets kontor i Asylgate 1. Han ble med på flyttelasset til Løkkeveien 45 og seinere til Sandvigå 24. Fra sitt kontor produserte han leserinnlegg, skrev høringsuttlalelser og brukte sitt imponerende nettverk til å oppnå gode resultater for naturvernet. Mild i formen, men bestemt i sak. Og det var langt fra bare  vassdragsvern som sto på Rollos dagsorden. Han ivret sterkt for å ta vare på naturvernets vilkår i nærmiljøet. 

Først godt opp i 80-års alderen trakk Rolv Egelandsdal inn årene og pensjonerte seg etter nær 20 års frivillig innsats i Naturvernforbundet. Rollo ble utnevnt til æresmedlem i Norges Naturvernforbund i 1997 og i 1991 fikk han både fylkeskommunes og Venstres miljøvernpris.