Russer-invasjon

Når flaggspettene har en god hekkesommer i de nordlige deler av Russland, blir Norge invadert. Over alt i Stavanger der det fins mat, kan du se og ikke minst høre høye og gjennomtrengende «tjikk-tjikk» fra flaggspett.

Et stort antall flaggspett fra Russland  har lagt ut på vandring langs norskekysten nå i høst. Spettene er på søk etter konglefrø og stopper opp der de finner gode matkilder i furuskog og i granplantinger. Siden det dreier seg om et stort antall spetter på næringssøk, blir  også i parker og  hager oppsøkt. 

– På en kort sykletur fra Storhaug til Eiganes så og hørte jeg sju flaggspetter. Det er et godt bilde på invasjonen som pågår akkurat nå, sier fuglekjenneren Øyvind Gjerde. 

Rundt Mosvatnet er det lauvskogen som dominerer. Men innimellom fins det grantrær og buskfuru som flaggspettene vil oppsøke i sine næringssøk. Spettene kiler fast konglene i sprekker i trærne og hakker løs for å  få ut de næringsrike frøene. På bakken under en slik spettesmie, vil du gjerne finne hauger med flisete kongler. 

– Det er ikke bare flaggspett som opptrer i store antall. Også  flokker av grankorsnebb og enkelte båndkorsnebb gjør seg spesielt bemerket for tiden, sier Gjerde.