Sidensvanser på gjennomreise

Ta deg en tur ut i høstværet, så får du kanskje se store flokker med vakre sidensvanser gasse seg med rognebær. Med en spiss fjærdusk på hodet og signalfarger på vingene og halen kan de flotte fuglene vanskelig forveksles med andre arter.

Du kan nesten stille klokka etter sidensvansene, for hvert år ankommer de Stavanger første uka i november. På høsten streifer de fra Sibir til Sør-Norge og nordlige deler av Europa, og spiser det de finner av bær på veien. De er glupske og grådige, og spiser til de nesten ikke klarer å fly. Noen ganger hender det til og med at de får i seg så mye gjærede bær at de blir beruset og faller ned fra greinene. Dette på tross av at leveren deres forbrenner alkohol mye raskere enn menneskets, en tilpassning som sannsynligvis har utviklet seg på grunn av dietten.

Sidensvansene har en særegen låt, en klokkeklar og gjennomtrengende trille, sirr sirr sirr. Hører du den bør du kikke deg rundt, så får du nok øye på en flokk sidensvanser som ribber en bærbuske i nærheten. Sidensvansene er lite sky, så du kan komme tett innpå dem for å beundre de staselige fuglene.