Hogst i verneverdig skog – Den grønne bånn
Igjen hogges det i de mest verneverdige skogene, uten hensyn til naturverdiene. Og det skjer innenfor et miljøsertifisert skogbruk. I dette hogstområdet på Skollenborg i Kongsberg var det også kjente forekomster av den fredede arten marisko, en orkide som vokser i kalkskog.

Om «Den grønne bånn» – hogst i verneverdig skog
Det mest alvorlige ved hogsten er at skogen var et viktig levested for en lang rekke sjeldne og truede arter. 15 ulike rødlistearter er dokumentert for lokaliteten, men med potensiale for langt flere ved grundigere kartlegging. Skog med høye bevaringsverdier som faller inn under begrepet HCV skog (High conservation value forest).
Kalkskog er en naturlig sjelden skogtype. Dette var en av de få gjenværende intakte gamle kalkbarskogene i dette området med svært høye nøkkelbiotopkvaliteter. Allikevel er bestandsskogbruket omtrent like omfattende i disse kalkområdene som ellers i skoglandskapet. Her burde heller fokuset vært på å restaurere lokaliteter med tanke på å bedre den økologiske tilstanden i slik type skog (dette er også truede naturtyper på grunn av hogst og utbygging.). I sted flatehogger man gjenværende intakte lokaliteter. Helt feil i et bevaringsperspektiv. På hogstfelte befinner det seg nå ca 70 rødlistefunn registrert før hogst. De fleste av disse lever i symbiose med trærne, og var således avhengig av disse for å overleve. Dessuten vil det med tiden også skje gjengroing etter hogst som skape dårlige levekår for mange kalkarter.
Skognæringen har selv fått ansvar for å kartlegge viktige leveområder for truede arter i skog. Men allikevel har denne lokaliteten hverken blitt fanget opp ved ordinær MiS-takst eller ved revisjon av denne. Sertifiseringskravene sier at ved hogstplanleggingen så skal det vurderes nøkkelbiotop på bakgrunn av verneverdig skog som eventuelt finnes i området det skal hugges. Dette skal gjøres dersom det er kjente funn av truede arter i driftsområdet. I dette tilfellet marisko.
Alt tilsa at dette var svært verneverdig skog. Dette på bakgrunn av berggrunnen der, skogtilstand (den eldste skogen som er registrert i kart) og registrerte artsfunn i området.
Det var også en nesten identisk hogstsak i samme området under ett år tidligere, med samme hogstselskap. Også da flatehogges det i en svært flott intakt gammel kalkbarskog, også innenfor miljøsertifiseringen. Heller ikke der var levestedene registrert tidligere, og blir heller ikke gjort ved hogstplanlegging til tross for mange rødlista artsfunn.
Naturvernforbundet har anmeldt hogsten, les mer her:
https://www.laagendalsposten.no/anmelder-hogst-etter-funn-av-rodlistede-arter/s/5-64-1515104