Bort med pryden!

Hvorfor har vi utstyrt flere hundre skolelever med saks og hansker for å bekjempe prydbringebær langs Mosvatnet?

Våren får Mosvatnet til å yre med liv. Nye skudd begynner som smått å flekke tretaket over stien med de vakreste grønnfarger. Fuglene har kommet tilbake og fyller luften med kjente og kjære sanger. Et følge med skoleelever ankommer Mostun på sykkel. De skal ut og bekjempe prydbringebær.

Naturformidler og biolog Cecilie Notø tar imot gjestene. De får hver sin sitteplass inne på natursenteret. Først blir de fortalt om det enorme biologiske mangfoldet på hele jorda, og hvor viktig det er å beskytte det. Mosvatnet er et område med mange arter, men noen av dem hører ikke hjemme her. De er invaderende arter, og de kan ta over store områder fullstendig. Da forsvinner den lokale artsvariasjonen og dermed skades Mosvatnets økosystem.

I dag skal elevene gjøre sitt for å stoppe prydbringebærbuskenes anmarsj ved Mosvatnet.

 

Etter forelesningen holdes det en liten konkurranse ute. Elevene blir delt inn i lag og så starter moroa! Terningene blir kastet. Elevene fyker avgårde for å finne postene med spørsmål de skal svare på. Svarene kommer noen ganger i form av å synge eller ved å ape etter dyr. Nye terninger blir kastet og så bærer det i vei til neste post. Vinnerlaget får sine gratulasjoner. Nå er tiden inne for å baske med buskene.

 

Med naturformidleren i fronten leder hun et følge av syklende, arbeidsklare barn. De får utdelt store sakser og får instrukser om hva som skal – og ikke skal – klippes. De setter i gang. Noen klipper mens andre bærer. Elevene gjør kort prosess ut av de tornete krattene langs stien. Noen av de som er på tur rundt vatnet stopper opp for å kikke. Enkelte skryter av hvor godt de jobber. Elevene er litt sjenerte: de er kanskje ikke helt vant til at vilt fremmede gir dem ros, men de liker nok å få høre at arbeidet blir satt pris på.

 

Tiden flyr! Plutselig må de tilbake til skolen. De samles ved syklene sine og returnerer til Mostun for å hente sekker og ta farvel. De får ros fra Cecilie for en dag med nyttig arbeid. Nå skal plantene som hører hjemme ved Mosvatnet få muligheten til å vokse.

Foto: Erlend Berne