Jerven må få leve på Hardangervidda!

Nylig utførte Statens naturoppsyn avliving av fem jerv på Hardangervidda. To av dem ble avlivet i kommunene Tinn og Vinje.Naturvernforbundet tar sterk avstand fra både jakta og måten avlivinga foregår på.

Jerven er klassifisert som «sterk utrydningstruet» og er den mest utrydningstruede av alle våre rovdyr. Den er en art Norge har et internasjonal bevaringsansvar for, på linje med villrein og villaksen.

Vi ser det som svært viktig at jerven må få leve på Hardangervidda. Vi snakker om Europas høyfjellsslette, som inkluderer Norges største nasjonalpark. Den er også Norges og Europas viktigste leveområde for villrein.

Jerven er en del av høyfjellsøkologien og lever i samspill med villrein og fjellrev. Jerven tar ut sjuke reinsdyr og forebygger dermed mot smitte av sykdom. Jerven er først og fremst åtselseter, og den bidrar til å holde rødrevstammen nede. Det er en fordel for både ryper og fjellrev. Det siste er viktig fordi rødreven fortrenger fjellreven. Jerven er svært sky mennesker og hunder.

Men vi vet også at den kan være hard mot sau, og derfor kommer i konflikt med beitenæringa. Vi mener likevel det må være mulig å finne andre og bedre løsninger på denne konflikten, enn brutal jakt på et rovdyr vi har et spesielt ansvar for. Vi nevner også at det dør rundt 150.000 sauer i utmarka hvert år. Av disse ble i 2023 17.200 registrert som tatt av rovdyr. Dette er en halvering på få år. Resten, over 100.000, dør av andre årsaker, som sjukdom, markangrep, ulykker og annet.

Saueholdet på Hardangervidda er dessuten vesentlig redusert de seinere åra, da mange gårdbrukere har lagt om til storfedrift. Ca 30.000 sauer slipper ut på sommerbeite årlig på Hardangervidda, og halvparten av disse er såkalt leigesau. I Gudbrandsdalen har de 500.000 sau på sauebeite, og det er lov til å ha jerv der. Hvorfor skal ikke da Hardangervidda få lov til å ha jerv?

Vi mener at jerven, som en sterk utrydningstruet art, representerer en større verneverdi, og som derfor må få leve i Hardangervidda nasjonalpark og i randsonen rundt denne. Vi stiller spørsmål ved om faktisk Norge oppfyller internasjonale kriterier til nasjonalpark, så lenge staten ikke anerkjenner et komplett dyreliv i dette vernede området.

Naturvernforbundet reagerer også sterkt på hvordan jakta på jerven utøves.

Jakta går ut på timesvis forfølgelse, ved bruk av snøskuter og helikopter. Alt dette skremmer dyra, sliter dem helt ut.

Vi ser på dette som et regulær dyreplageri, og som må anses i strid med dyrevelferdslovens paragraf 3 (dyr skal ikke utsettes for unødvendige påkjenninger og belastninger). Dessuten viltlovens paragraf 19 om human jakt. Etter viltlovens paragraf 21 er det forbudt å bruke luftfartøy og motorkjøretøy under utøvelse av jakt. Her synes det som om staten bryter eller sjøl sørger for et tvilsomt unntak fra eget lovverk.

Bruk av snøskuter og helikopter forstyrrer også annet dyreliv, blant annet villreinen, som nå på seinvinteren lever i en sårbar del av året.

I noen regioner tillater man kvotejakt på jerv, der alminnelige jegere bruker ski og åte. Vi mener at dette vil være en rimelig løsning, om og når det skulle vise seg å være forsvarlig og behov for å redusere jervebestanden.

Naturvernforbundet ber myndighetene om å stanse den svært kritikkverdige jakten på jerv.

Fordi den har en viktig rolle i høyfjellsøkologien og fordi Norge har internasjonale forpliktelser til å ta vare på jerven. Den er klassifisert som sterk utrydningstruet, i henhold til Bern-konvensjonen.

Jerven må få leve på Hardangervidda og i vår største nasjonalpark!

Uttalelsen er vedtatt på årsmøtet til Naturvernforbundet i Øst-Telemark, Atrå 21. februar 2025.

Anne Haugen Wagn, leder