PRESSEMELDING: BUNESTOPPENS NATUR SEIRET I KLAGE TIL DEPARTEMENTET – UTBYGGINGEN MÅ NÅ STANSES!

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har mottatt et grunngitt pålegg av Kommunal- og Distriktsdepartementet (KDD) om en helt ny saksbehandling av den omstridte reguleringsplanen for Bunestoppen i Bamble. Det er planlagt om lag 130 boliger i 7 terrasseblokker, småhus og eneboliger med infrastruktur. Samleveien er tilkommet underveis ved utvidelse av planen, og en nybygd brannstasjon…

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har mottatt et grunngitt pålegg av Kommunal- og Distriktsdepartementet (KDD) om en helt ny saksbehandling av den omstridte reguleringsplanen for Bunestoppen i Bamble. Det er planlagt om lag 130 boliger i 7 terrasseblokker, småhus og eneboliger med infrastruktur. Samleveien er tilkommet underveis ved utvidelse av planen, og en nybygd brannstasjon er tatt i bruk etter at også den er forskjøvet lenger inn i naturområdet.

Den omfattende Bunestoppen-utbyggingen mangler konsekvensutredning både på kommuneplan- og reguleringsplannivå. Videre påviste Norconsults kartlegging av

naturmangfoldet i planområdet ingen rødlistede arter overhodet i artsrik kalknatur. Biologer og naturforvaltere hyret inn av Naturvernforbundet, samt frivillige kartleggere, fant imidlertid over 20 rødlistede arter inkludert fredet moseart, og flere rødlistede naturtyper.

Saken har reist viktige praktiske og prinsipielle spørsmål om hvilke avgjørende hensyn kommune og fylke plikter å ta når funn av truede arter og nyoppdaget naturmangfold av regional og nasjonal bevaringsinteresse kommer til etter at vedtak er fattet.

Brevet fra KDD opphever statsforvalterens vedtak, gjennomgår saken prinsipielt og i detalj, og ser saken i lys av at en på forhånd visste det var utsikt til funn av viktig naturmangfold, uten at det ble fulgt faglig riktig opp verken juridisk eller som naturinformasjon.

KDD slår utvetydig fast at slike nye naturfakta som kommer til etter at utbyggingsvedtak er fattet, må behandles, synliggjøres og vektlegges langt grundigere enn det som er gjort i dette tilfellet. Statsforvalteren var klar over at ny kunnskap var kommet til da statsforvalteren behandlet klagen, men valgte å se bort fra det. Dette aksepterer ikke departementet. Departementet går i tillegg langt i å si at hadde denne kunnskapen blitt tatt hensyn til, ville saken fått et annet utfall. Det er tydelig tale.

Bunestoppen var Naturvernforbundet i Telemark og Naturvernforbundet i Grenland sitt kroneksempel i knippet av saker vi meldte inn til NRK og den da kommende serien Oppsynsmannen. Saken var aktualisert via våre klager til statsforvalter og departement. At departementet nå har gitt klagerne fullt medhold på så avgjørende felt, er både gledelig og svært viktig for videre planlegging og forvaltning av natur og miljø i Norge. Dette er en sak som vil bety mye for en skjerpet praksis i å hegne om naturmangfold og sårbare, truede, utvalgte og prioriterte arter i kommuner og fylker.

Naturen seiret altså i jusen. Skal de nye fakta om jus og natur ha mening, må den tiltenkte utbyggingen i den sårbare kalknaturen på Bunestoppen stanses!

Naturvernforbundet i Telemark

Naturvernforbundet Grenland