Skog og hogst

Vi Naturvernforbundet i Grenland har mottatt mange tips fra medlemmene i år, her er en sak om hogst vi gjerne vil stanse nå høsten 2024, før det er for seint.. Fortsatt finnes perler av skogsområder med rikt mangfold av arter. Rett utfor stuedøra fro oss som bor i Grenland. Her i Bergsbygda finnes slike områder.…

privat bilde
privat bilde

Da nye veier utredet alternative traseer for E18 forbi Porsgrunn, var flere av de mulige traseene over Bergsbygdlandet. Området ble derfor ganske godt kartlagt for naturmangfold, og i rapporten heter det bl.a:

«Bergsbygdalandet kan karakteriseres som et unikt, kystnært og rikt lavlandsskogsområde med store arealer med løv, blandings- og edelløvskog med samlet sett store naturkvaliteter på grunn av liten påvirkning fra mennesker i nyere tid. På Bergsbygdalandet hekker en rekke sjeldne og til dels rødlistede fuglearter betinget av forholdene beskrevet over. For fugl finnes det knapt noe kystnære områder på strekningen Østfold-Aust-Agder med en tilsvarende fuglefauna på et såpass lite areal. Vandrefalk, vepsevåk (EN), hønsehauk (NT), fiskeørn(NT), storfugl, nattravn (VU), gråspett, dvergspett, tretåspett og muligens hvitryggspetthekker i dette området.»

I dette området, nord og øst for Stamland, helt inntil naturreservatet ved Gravtjernåsen, vil noen nå flatehogge skogen. Vi ønsker å tro at dette er fordi de ikke kjenner naturikdommen her. Et enkelt oppslag på kartet i artsdatabasen på nett viser tettheten av funn av mange ulike arter, flere trua.

Terrenget er kupert og lite tilgjegelig for hogst, så vi tror jo at skogeierne og vi begge tjener på å søke om frivillig skogtjern heller enn hogst.

Vi prøver nå å bidra til at det ikke hogges, heller enn å klage når det er for sent…