Viktig seier på Bunestoppen – Hele saken oppsummert.

Kommunal- og distriktsdepartementet har omgjort Statsforvalterens vedtak fra 2021 i saken om utbygging på Bunestoppen i Bamble kommune. Dette er en stor seier for Vesteråsveien beboergruppe, naturmangfoldet og Naturvernforbundet.  

Saken i korte trekk:

  1. Kommunal- og distriktsdepartementet har funnet at Statsforvalteren i Vestfold og Telemark gjorde flere feil i behandlingen av klagesaken om Bunestoppen. Vedtaket blei fatta på feil faktagrunnlag. Saken skulle vært bedre opplyst. Dette er saksbehandlingsfeil. I tillegg skulle Statsforvalteren ha vurdert klagen på grunnlaget av kunnskapsgrunnlaget som forelå på vedtakstidspunktet. Dette ble ikke gjort. Etter departementets syn tolket Statsforvalteren loven feil. Dette er en rettsanvendelsesfeil.
  2. Vedtaket fra Statsforvalteren er omgjort, og saken sendes tilbake for ny behandling med oppdatert informasjon om naturmangfoldet.
  3. Statsforvalteren må nå vurdere om planen er tilstrekkelig utredet, inkludert om det er behov for nye konsekvensutredninger.

Bakgrunn

Bunestoppen er et kalkrikt naturområde i Bamble kommune. Kommunen vedtok en reguleringsplan som åpnet for bygging av rundt 130 boliger i området, basert på en kartlegging fra 2019 utført av Norconsult, som vurderte naturverdiene som små. Siden den gang har flere nye kartlegginger avdekket høyt biologisk mangfold, inkludert flere sårbare og truede arter.

Viktige Milepæler:

2019: Bamble kommune mottar en kartlegging fra Norconsult som vurderer området som kalkfuruskog med lav naturverdi. Dette ble lagt til grunn for utbyggingsplanene.

2020: Reguleringsplanen for Bunestoppen ble vedtatt av kommunestyret i møte den 11. juni 2020

Planvedtaket ble påklagd av Vesteråsveien beboergruppe og Hanne Øvrebø

Nye undersøkelser i slutten av juni 2020  utført av forsker og biolog Tor Erik Brandrud konkluderte med fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) avdekker flere sårbare naturtyper, blant annet kalklindeskog. Dette utfordrer Norconsults tidligere vurdering og viser at området har høyere naturverdi enn først antatt.

2021: Naturvernforbundet og Vesteråsveien beboergruppe klager reguleringsplanen inn til Statsforvalteren, men får ikke medhold. Statsforvalteren støtter kommunens reguleringsplan uten å ta nye funn i betrakting.

2022: Naturvernforbundet sender ny klage til Kommunal- og distriktsdepartementet, med begrunnelse om at Statsforvalteren ikke har tatt hensyn til de oppdaterte funnene om naturmangfoldet.

Oktober 2024: Kommunal- og distriktsdepartementet omgjør  Statsforvalterens vedtak fra 2021 på grunn av både saksbehandlingsfeil og feil rettsanvendelse. Departementet krever en ny vurdering som tar hensyn til de oppdaterte opplysningene om naturmangfoldet.

Hva skjer videre?

Saken sendes tilbake til Statsforvalteren i Vestfold og Telemark for en ny behandling. Vedtaket er et enkeltvedtak og kan påklages. Bamble kommune har varslet at de vil klage.

Naturvernforbundet har ingen tro på at klagen vil føre fram og oppfatter det hele som en posisjonering for eventuelt seinere søksmål mot Staten.

Det mest sannsynlige resultatet er at Bamble kommune må starte ny planprosess.

Statsforvalteren må vurdere om reguleringsplanen er tilstrekkelig utredet og om den oppfyller kravene til konsekvensutredning for å ivareta naturmangfoldet. Departementets vedtak legger føringer på at Statsforvalteren må inkludere alle tilgjengelige opplysninger om naturmangfoldet i området i sin vurdering.

Reaksjoner fra Naturvernforbundet og lokale grupper

For beboerne, naturen og Naturvernforbundet er dette en viktig seier. Omgjøringsvedtaket fastslår tydelig at oppdatert og kjent faktagrunnlag må ligge til grunn når vedtak fattes. Tilbakemeldingene har vært mange og positive, både lokalt og nasjonalt.

Betydning for fremtidige arealplaner

Vedtaket vil ha betydning utover Bunestoppen. Det setter en presedens om at det er risikofylt å gjennomføre utilstrekkelige kartlegginger, og ikke hensynta ny og korrekt informasjon. Departementets avgjørelse skjerper praksisen for både kommuner og Statsforvalteren med tanke på å vurdere oppdatert kunnskap om naturmangfold i arealplanleggingssaker.

Relevante Saker:

https://www.ta.no/autostrada-til-35-millioner-anlagt-gjennom-sarbar-natur-kan-vare-bortkastet/s/5-50-1975469

https://www.ta.no/avslag-pa-avslag-men-sjokkseier-til-slutt-en-vekker-av-en-annen-verden-vi-ma-nesten-holde-oss-fast/s/5-50-1974485

https://www.pd.no/vil-ha-alt-pa-bordet-blir-det-full-stopp-i-arbeidet-na/s/5-40-766529