Luksus kveler strømnettet

Epost til Tingvoll kommune.

Det er dette med hyttefelt og straumbruk i lys av den totale energi- og klimasituasjonen som stadig er eit tema. Eit av potensiala for Tingvoll som grøn energikommune: Krav om betre energiløysingar ved nye reguleringsplanar. Vi har tatt opp temaet før og kjem til å halde fram ved ulike høve til det skjer noko vesentleg på området. Helsing Øystein Folden Naturvernforbundet i Tingvoll

Luksus kveler strømnettet

Den store utbyggingen av hytter som her på Bortelid i Åseral kommune i Vest-Agder og et stadig større strømforbruk fører til at kapasiteten til strømnettet i de populære hytteområdene blir sprengt. FÆDRELANDSVENNEN Boblebad og badstuer sprenger strømnettet i populære hytteområder. 26.03.08 kl. 00:15Oppdatert: 26.03.08 kl. 08:01 Facebook Nettby Skriv ut Tips en venn GERT OVE MOLLESTAD – Det er klart at de nye hyttene og de nye store hytteområdene drar ut mye effekt av nettet. De nye hyttene har det dobbelte eller tredobbelte av tidligere strømforbruk, og det har vært en kolossal utbygging de siste årene, sier Erik Boysen, konserndirektør nett i Agder Energi.

Påskeaften gikk strømmen i det populære hytteområdet Bortelid i Åseral. Årsaken var at transformatoren på Logna kraftstasjon, som forsyner hytteområdet, knelte da alle badstuer, boblebad og varmekabler ble skrudd på. – Transformatoren ble overbelastet, forklarer Boysen.

Enorm utbygging.Det har vært en massiv hytteutbygging i området de siste årene, og Agder Energi hadde forberedt seg på at en slik overbelastning kunne skje. Derfor hadde kraftselskapet plassert et dieselaggregat i området i reserve. Aggregatet ble det altså bruk for.

– Vi har bestilt en ny transformator til Logna, men det er svært lang leveringstid på transformatorer. Likevel skal den være i drift før neste vintersesong, fastslår Boysen. Ny transformator koster cirka seks millioner kroner.

Denne problemstillingen er slett ikke unik for Bortelid. Boysen nevner Sirdal, Hovden og Ljosland som andre områder der massiv hyttebygging krever ekstra tiltak fra Agder Energi.

Spar strøm. Hytteområdet Slettekleiven i Sirdal har en midlertidig strømforsyning, ifølge Boysen. Også her ble belastningen for stor denne påsken. Det endte med at Agder Energi delte ut lapper til hytteeierne med oppfordring om å dempe strømforbruket slik at ikke strømmen skulle gå.

– Dette var den beste måten å sikre at de fikk beholde strømmen denne påsken, sier Boysen.

Ifølge Dagsavisen økte strømforbruket til norske hytter med 67 prosent i perioden 1992-2005. Forbruket i boligsektoren økte samtidig med beskjedne tre prosent.

Store investeringer. Agder Energi har massive investeringsplaner i strømnettet for å holde tritt med det stadig økende forbruket. De neste fire årene skal det investeres 1,2 milliarder kroner i strømnettet.

– Det har vært en spesielt stor økning de siste par årene med svært mange nye tilknytninger. Hytteområdene har vært en av de kategoriene som har vokst mest. Men det er vårt ansvar å ha kapasitet i nettet, og det skal vi også ha, sier Boysen.

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2327327.ece