Natur og Ungdom skuffet over politikersvar om oljeboring

Ane Marte Rognskog fra Natur og Ungdom er skuffet over politikernes svar om oljeboring på Mørekysten.

Natur og Ungdoms sommerleir på Malungen Gjestegård ble en stor suksess, men Ane Marte Rognskog fra Kristiansund er likevel skuffet over at politikerne som gjestet sommerleiren ikke kom med noen konkrete miljøløfter. – Nå er det på tide at politikerne setter ned foten mot norsk oljevirksomhets bidrag til de menneskeskapte klimaendringene, sier hun.

Natur og Ungdom har nettopp avsluttet sin årlige sommerleir, og hadde blant annet besøk av politikerne Audun Lysebakken (SV), Ketil Solvik Olsen (FrP), Truls Wickholm (Ap) og Erling Sande (Sp) til sin såkalte miljøgrill. Miljøvernere fra hele landet utfordret de fire på alt fra gasskraft i Hammerfest og på Mongstad til vern av jordbruksarealer i Nordland, sykkelveier i Oslo og naturligvis spørsmålet om olje i nord. Det Ane Marte Rognskog fra Kristiansund ville vite, var om arbeidet med forvaltningsplanen for Norskehavet vil føre til en opprettelse av petroleumsfrie områder på Mørekysten.

– Jeg er utolig skuffet over svarene politikerne kom med, sier Ane Marte Rognskog. – Det virket som om alle fra regjeringspartiene var enige om at det ikke skal åpnes for oljeboring utenfor Mørekysten, men det var ingen som kunne love noe konkret om petroleumsfrie områder. Petroleumsfrie områder er havområder varig vernet mot olje- og gassvirksomhet i all fremtid, der høsting av fornybare ressurser skal være tillatt.

– Det er galskap å sette i gang oljevirksomhet i et nytt havområde samtidig som vi ser at klimaendringene allerede er i gang. Oljeindustrien har allerede nesten doblet sine utslipp siden 1990, nå må nok være nok, sier Ane Marte Rognskog fra Natur og Ungdom.

Det er tradisjon at Natur og Ungdoms miljøgrill starter med faste innledende spørsmål til alle deltakerne. Her skal politikerne svare kun ja eller nei på spørsmål om de tror klimaendringene truer millioner av mennesker på livet. Sommerleirdeltakerne fikk bakoversveis da Ketil Solvik-Olsen sa nei på spørsmålet. – Etter en drøy time i grillen, har Ketil Solvik-Olsen bevist at han aldri bør få jobb som Norges miljøvernminister og at Frp bør holdes langt unna regjeringskontorene, sier en sjokkert Ane Marte Rognskog.

For spørsmål og mer informasjon, kontakt:

Ane Marte Rognskog, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom på tlf: 464 13 213 eller epost: anemarte@nu.no