Den store klesbyttedagen 26.mars i Tromsø

Velkommen til Klesbyttedag, show med stylist Nina Erdahl, samtaler om klær og fikselaugstand 26 mars i Tromsø

I år samarbeider Naturvernforbundet med Tromsø Husflidslag om å arrangere den store klesbyttedagen i forbindelse med VÅR DAG og frivillighetens år 2022.

Vi har også fått hjelp av dyktige Nina Erdahl– stylist og innehaver av Nina Casting & Costumes– med et stort engasjement for gjenbruk og stil!

Klær er et miljøproblem. Vi bruker store arealer og ressurser, og store mengder vann og kjemikalier til fremstilling av tekstiler. I tillegg er mange tekstiler lagd av plaststoffer, og avgir mikroplast i bruk, ved vask og når de slites. Vårt klesforbruk er ikke bærekraftig, og vi håper at klesbytte kan være et bidrag til mer bærekraft. Reglene for klesbyttedagen finner du nederst i denne saken.

Ta tilbake fortellingen om klær- bli med på en helt spesiell opplevelse:

Fra fastfashion og søppelfjell til klær som personlig uttrykk og funksjonell del av vår hverdag- klær som forteller noe om hva vi gjør, hvordan vi lever og hvem vi er. Klær som du bryr deg om, som passer ditt liv- dine roller og som du tar vare på. Klær som en verdifull ressurs, inspirasjon og kultur. Vi vil løfte en annen fortelling om klær enn den du møter i reklamen for stadig rimeligere klær og vi har invitert med gode hjelpere for å ta tilbake fortellingen om hva klær er. Bli med du også!

Hva kan du oppleve 26. mars på bankhjørnet? 

12.00- 12.15 Filmvisning- Den store klebyttedagen 

12.20-13.00 Fortellingen om klær- et show av Nina Erdahl

Sofasamtale med nestleder i Naturvernforbundet, Pernille Hansen, plastrådgiver i Naturvernforbundet Troms/Finnmark Christina Koch og Nina Erdahl med gjester.

Det spesielle med Bankhjørnet denne lørdagen er at du ikke trenger å gå glipp av noe! Programmet vil gjenta seg hver time med start klokken 12.00, 13.00 og 14.00! 

Hva kan du oppleve 26. mars på bygulvet?

Slik fungerer det:
1. Ta med 7 rene og pene plagg (klær som er i så god stand at du vil gitt dem bort til din beste venn). Vi tar ikke imot vesker, sko, accesories eller undertøy. Plaggene du leverer blir din inngangsbillett til arrangementet.

2. Klærne bytter eier via klesbyttelapper (for plaggene du leverer inn får du klesbyttelapper som gir deg rett til å plukke ut andre plagg)

3. Alle går fornøyde hjem med nytt tilskudd til garderoben.

4. Overskuddsklær gir vi bort til et godt formål etterpå. Det blir ikke anledning til å ta med seg klær hjem igjen, så lever kun inn klær du er helt klar for å gi slipp på.

5. Husfliden: Kom med klær med hull i, sokker som trenger å stoppes og gensere med fillete vrangbord, så bistår vi med å fikse det!

Hvor kan jeg lære mer om klær og forbruk?

Nettsider hvor man kan lese, se eller høre informasjon om klær og forbruk.

Avfall Norge
nettsider: https://avfallnorge.no/
podcast: https://shows.acast.com/sirkuler

Klesforskning OsloMet
nettsider: https://uni.oslomet.no/klesforskning/
podcast og videoer: https://uni.oslomet.no/klesforskning/podcaster-og-videoer/

Hvor kan jeg lese mer om arrangementet?

Naturvernforbundet og husflidslaget sine nettsider.

Naturvernforbundet
nettsider: https://naturvernforbundet.no/klesbyttedagen/ 

Husflidslaget
nettsider: https://husflid.no/vaer-med-pa-klesbyttedagen/