Vi har levert høringsuttalelse til detaljregulering av sjødeponi i Tjeldsund kommune!
– Den nasjonale transportplanen i Tjeldsundet skaper bekymring

Det er allerede et stort utbyggingspress i Tjeldsundet – her fra Rødskjærutbyggingen.
Naturvernforbundet i Troms har sammen med andre organisasjoner i nettverket Forum for Natur og Friluftsliv Troms levert høringsuttalelse i forbindelse med en detaljregulering av sjødeponi i Hårvika og farledstiltak Steinstiggrunnen i Tjeldsund kommune.
I vår høringsuttalelse understreker vi at konsekvensutredningen er mangelfull ved:
- Behovet for tiltaket er mangelfullt begrunnet. Det planlegges i tiltaket en seilingsdybde på 11 meter. Dette er et dyp som langt overstiger behovet til fiskeflåten og kystgodstrafikken. Hvem er det en ønsker skal begynne å bruke denne leia? Til opplysning stikker Hurtigruteskipene ca. 4.6 meter dypt.
- Dette tiltaket vil føre til permanent økt belastning for både biologisk mangfold og menneskene som bor langs leia i form av mye større skip enn de som tidligere har brukt denne leia. Inkludert økt sannsynlighet for utslipp. Tiltaket vil stimulere til økt skipstrafikk og trafikk av større skip og virke mot hensikten til tiltaket
- Om midlertidige skadevirkninger i anleggsperioden; disse kan i virkeligheten godt bli langvarige eller permanente:
- Det fine slammet, kalt «suspendert stoff» i rapporten, vil tette til gjellene til alle marine dyr og særlig muslingene som lever av å filtrere havvann vil utvilsomt dø der hvor konsentrasjonen er høye. Å beregne disse skadevirkningene er helt umulig og avhenger av hvor, når (i forhold til strøm og tidevann) og over hvor lang tid deponeringen skjer. Disse muslingene er nøkkelarter i den marine næringskjeden. De er hovedføden til ærfugl og en del andre dykkende ender. Og det er også disse som holder bestanden av kråkeboller og sjøstjerner nede ved å filtrere ut larvene deres fra sjøvannet.
- Når Multiconsult betegner skadevirkningene som midlertidige forutsetter de at disse marine dyrene ikke dør eller kommer raskt tilbake. Denne antagelsen er det usikkert grunnlag for:
- Konsekvensutredningen fremstår mangelfull på vurderinger av konsekvenser for friluftsliv – et område med så store fuglebestander og marint liv er også viktige områder for rekreasjon og opplevelse av marin natur.
- Mangelfull kartlegging av sjøbunnen- dette mener vi ikke er bra nok. Vi savner også informasjon om det er innhentet kunnskap fra lokale fiskere i området.